Селман: Не постоји ни један разлог да Суд БиХ опстане

Министар правде Републике Српске (РС) Џерард Селман изјавио је да ће на предстојећој другој рунди структуралног дијалога са ЕУ о реформи правосуђа БиХ захтијевати да се ријеши питање постојања Суда и Тужилаштва БиХ, који су потпуно непродуктивни и не дају задовољавајуће резултате. "Ниједан сегмент у раду Суда БиХ не може да се издвоји и да […]

уторак, новембар 8, 2011 / 10:00

Министар правде Републике Српске (РС) Џерард Селман изјавио је да ће на предстојећој другој рунди структуралног дијалога са ЕУ о реформи правосуђа БиХ захтијевати да се ријеши питање постојања Суда и Тужилаштва БиХ, који су потпуно непродуктивни и не дају задовољавајуће резултате.

"Ниједан сегмент у раду Суда БиХ не може да се издвоји и да се каже да постоји нешто у њему због чега би он требало да опстане", рекао је Селман за "Глас Српске".

Он је рекао да је Суд БиХ организован на начин који није познат нигдје у свијету, док предсједник Суда има овлашћења каква нико нема. "Ове институције не раде оно због чега су основане, а то су питања ратних злочина и друга кривична дјела која прописује Кривични закон БиХ", додао је Селман.

Током структуралног дијалога, каже Селман, мора бити ријешено питање постојања ових институција и ако се постигне сагласност онда је РС вољна да се у складу са Дејтоном потпише споразум са Федерацијом БиХ о њиховом оснивању на нивоу БиХ.

Према сазнањима делегације РС, каже Селман, Федерација БиХ је овластила ВСТС и Министарство правде БиХ да их заступају, што није у складу с Уставом, јер не може нико својим актом или одређеном дописом бити сагласан са одређеним позицијама које ће неко други заступати у његово име.

"Приликом отварања дијалога поставићемо питање да ли и ко може да учествује у преговорима и у чије име. Сачекаћемо да видимо да ли ће ФБиХ учествовати, јер ако нема њих, онда је дијалог споран због надлежности које тај ентитет има", рекао је Селман и додао да је организација другог састанка непримјерена, јер се још не зна ко је домаћин и организатор.

Он је навео да је делегација Српске ставила примједбу и на нацрт дневног реда састанка, јер не жели да се у дијалогу разговара о периферним питањима. "Дијалог је отворен због Суда и Тужилаштва БиХ, а на дневни ред се стављају питања која су суштински ријешена кроз Стратегију правде у БиХ 2008-2012. године и ми та питања разматрамо сваких шест мјесеци на конференцији министара правде. То не може да буде предмет структуралног дијалога", рекао је Селман.

Селман је оцијенио да ће препоруке Европске комисије након другог састанка бити конкретније и да би требало да укажу на нефункционисање Суда и Тужилаштва БиХ по садашњим принципима. "Такође би требало да препоруче да се дио апелационе надлежности Уставног суда БиХ сведе у оквире који одржавају остваривање основних људских права, према међународним конвенцијама, не упуштајући се у меритум одређених пресуда правосудних институција ентитета. Осим тога једна од препорука требало би да буде и да се рад Уставног суда БиХ уреди законом, а не да ради на основу интерних правила", рекао је Селман.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *