Селман: Брчаци мoгу на референдум

Министар правде Републике Српске Џерард Селман тврди да ће грађани Брчко дистрикта моћи да изађу на референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, под условом да имају држављанство РС и БиХ. На питање да ли ће грађани Брчког моћи да гласају на референдуму Селман је рекао да код грађана Брчког постоји проблем који је учињен […]

четвртак, април 28, 2011 / 15:40

Министар правде Републике Српске Џерард Селман тврди да ће грађани Брчко дистрикта моћи да изађу на референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, под условом да имају држављанство РС и БиХ.

На питање да ли ће грађани Брчког моћи да гласају на референдуму Селман је рекао да код грађана Брчког постоји проблем који је учињен приликом регистрације грађана за гласање на изборима.

"Комисија која би требало да буде формирана сутра у Народној скупштини РС посебну пажњу ће посветити Брчко дистрикту и начину гасања лица која се тренутно налазе у иностранству", рекао је Селман новинарима у Бањалуци.

"Еуроблиц" данас је објавио да се 32 000 грађана Брчко дистрикта, који су на посљедњим изборима гласали за РС, можда неће моћи изјаснити на предстојећем референдуму у Српској, чиме ће им бити ускраћено активно бирачко право.

У канцеларији супервизора за Брчко Родерика Мура позивају се на налог из 2007. године у којем пише да је за било који референдум који се одржава на подручју дистрикта потребна претходна сагласност супервизора у писаној форми, све док је на снази супервизија.

У "Службеном гласнику" Републике Српске јуче је објављена одлука Народне скупштине о расписивању референдума на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ, те њихову неуставну верификацију у парламенту БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *