СДС запањен изјавом предсједника Врховног суда РС

Српска демократска странка запањена је изјавом предсједника Врховног суда РС Желимира Барића да је одлука ове правосудне институције којом је Рајко Савић ослобођен оптужбе да је убио потпредсједника СДС-а Борислава Гарића – коначна и да више нема ванредног правног лијека. Ово је написано у саопштењу Српске демократске странке, а које објављујемо у цјелини. Од неког […]

четвртак, фебруар 17, 2011 / 16:53

Српска демократска странка запањена је изјавом предсједника Врховног суда РС Желимира Барића да је одлука ове правосудне институције којом је Рајко Савић ослобођен оптужбе да је убио потпредсједника СДС-а Борислава Гарића – коначна и да више нема ванредног правног лијека.

Ово је написано у саопштењу Српске демократске странке, а које објављујемо у цјелини.

Од неког ко се налази на челу највише правосудне институције у РС најмање што се требало очекивати јесте да макар покуша заштитити дигнитет своје професије и укаже на намјерне пропусте тужиоца Горана Рубила који су за циљ имали ослобађање убице који је признао убиство, али умјесто тога Барић је одлучио да стане на страну криминализованог правосуђа.

Господин Барић би, такође, требало да зна да је овом судском фарсом прекршено Уставом БиХ загарантовано право на правично суђење и то на штету покојног Гарића, те да је правни лијек за то апелација Уставном суду БиХ коју окружни тужилац Горан Рубил и Окружно тужилаштво Добој не желе да поднесу јер знају да би у том случају испливале на површину све њихове нечасне радње које су имале само један циљ – ослободити убицу.

Српска демократска странка упозорава и на чињеницу да је Високо судско тужилачко вијеће одбило да реагује у овом случају, иако им је још из пријава покојног Бранислава Гарића против тужиоца Горана Рубила било јасно да је убијени Гарић мета Рубилове незаконите хајке.  Високо судско тужилачко вијеће се, такође, оглушило од пријаве Српске демократске странке у којима смо још прије почетка суђења затражили истрагу против Рубила и његово изузеће због основане сумње да ће омогућити ослобађајуђу пресуду убици.

Српска демократска странка поручује свима онима у Окружном тужилаштву Добој, ВСТС, и правосудним инстанцама, који су чинили свјесне пропусте како би Рајку Савићу на крају дали лиценцу да некажњено убија, да нећемо одустати од истрајавања на правди и да ће и њихов рад бити предмет судског поступка.

Случај ослобађања Гарићевог убице је најочигледнији доказ да је правосуђе у БиХ разлог непостојања правне државе, а тужилаштва заштитници криминала и корупције. Стога ће се Српска демократска странка залагати за редефиницију ВСТС и чишћење правосуђа од корумпираних тужилаца и судија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *