СДС тражи протестну ноту у заједничким институцијама

Српска демократска странка позивала је надлежне српске представнике у институцијама БиХ да упуте протестну ноту Хрватској због политичке оптужнице коју је подигла против Божидара Вучуревића, „који је Требиње и српски народ бранио управо од агресије војске Хрватске“. -Поново подсјећамо да су истражитељи Хашког трибунала у више наврата саслушавали Вучуревића и закључили да нема елемената због […]

среда, април 6, 2011 / 14:29

Српска демократска странка позивала је надлежне српске представнике у институцијама БиХ да упуте протестну ноту Хрватској због политичке оптужнице коју је подигла против Божидара Вучуревића, „који је Требиње и српски народ бранио управо од агресије војске Хрватске“.

-Поново подсјећамо да су истражитељи Хашког трибунала у више наврата саслушавали Вучуревића и закључили да нема елемената због којих би га теретили за ратне злочине, што јасно говори да је оптужница Хрватске против Вучуревића чин одмазде и покушај прекрајања историјске чињенице да је Хрватска извршила агресију и починила ратне злочине против цивилног становништва на подручју требињске општине – наводи се у саопштењу СДС.

Српска демократска странка у њему као неприхватљивом наводи изјаву замјенице министра иностраних послова Ане Тришић-Бабић да се у случају хапшења Вучуревића МИП не треба понашати као што су се понашали бошњачки функционери у случајевима Дивјак и Ганић.

-Подсјећамо да је Вучуревић држављанин БиХ, баш као и Ганић и Дивјак, с том разликом да је он невин, те да је министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај други дан по хапшењу Ганића и Дивјака упутио протестну ноту Србији – наводи се у саопштењу.

СДС је још једном затражио од предсједника РС Милорада Додика да хитно ступи у контакт са предсједником Србије Борисом Тадићем и затражи од њега ослобађање Вучуревића, као и то да Тадић од Јадранке Косор издејствује повлачење оптужнице на исти начин на који је Србија повукла оптужницу против Тихомира Пурде. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *