СДС: Повећање партиципације додатно оптерећује грађане

Српска демократска странка сматра да ће повећање партиципације за здравствене услуге додатно оптеретити буџет грађана, што је резултат неефикасног менаџмента Министарства здравља и социјалне заштите, који је сав терет пребацио на грађане Републике Српске, изјавио је данас члан СДС-овог тима за здравство Бојан Савић. “У нашој анализи функционисања здравственог система у РС, који смо пратили […]

среда, новембар 16, 2011 / 15:47

Српска демократска странка сматра да ће повећање партиципације за здравствене услуге додатно оптеретити буџет грађана, што је резултат неефикасног менаџмента Министарства здравља и социјалне заштите, који је сав терет пребацио на грађане Републике Српске, изјавио је данас члан СДС-овог тима за здравство Бојан Савић.

“У нашој анализи функционисања здравственог система у РС, који смо пратили протеклих година, утврдили смо да је у задњих годину и по, повећање доприноса за здравство образложено бољим функционисањем система. Међутим у протеклих неколико мјесеци здравствени систем се задужио за додатних 260 милиона КМ, под истим изговором, а задужени су грађани РС“, истиче Савић. „На жалост, ни то није довољно овом корумпираном систему, па су грађани оптерећени и повећањем партиципације. Према нашем мишљењу, ријешење је у уштедама према Уговорима јавног-приватног партнерства“ наставља Савић.

Члан тима и посланик у Народној скупштини РС Ненад Стевандић каже да је у последњих 14 мјесеци из РС отишло 160 љекара разних профила.

"То је податак који треба да забрине Министарство здравља, јер се и у наредном периоду може очекивати да ће већи број љекара напустити Српску, док се из окружења доводе љекари који раде по много већим цијенама, те се и на тај начин ствара одлив средстава из Републике Српске" рекао је Стевандић.0 КОМЕНТАРА

 1. У суботу сам од оца цивилног инвалида (члана Савјета МЗ Старчевица) који прима 41 КМ, уначе члана ПДП-а, чуо да је др Стевандић имао одличан наступ у скупштинском одбору по питању права цивилних инвалида.
  Позитивно је да и др Савић почне иступати у јавности. Познајем га лично, има здраве ставове, не само о здравству.
  Чини ми се да некако одскачу од остатка СДС-а, труде се, често држе конференције за штампу, саслушају обичног човјека. Можда ће неко ово и критиковати, али ови људи се бар нешто покушавају. Једини дижу глас против додатног оптерећења грађана, против сумњивих „јавно-приватних“ аранжмана, који исисавају новац из здравства, против одлива кадрова.

 2. Ово је ок да СДС-ови тимови прате актуелне теме и реагују на њих. Стевандић ми и није баш нешто симпатичан (мало је пренападан) али то и није битно. Важно је да раде у Бања Луци, јер је овдје СДС сатиран систематски од странаца. Тако су и настали раније ПДП а сада и ДП. Овај Савић ми је непознат, али је ок да се јављају и нови људи.

 3. На жалост, ми ми пацијенти ћемо морати платити све промашаје актуелне власти у здравству. Ти промашаји се огледају у дјеловању приватне компаније код дијализа, фаворизовање неких добављача лијекова. Посебна питање је изградња болнице у Бијељини, гдје је пројекат од првобитних 40 мил КМ, нарастао(како се прича) на 120 милиона КМ: Молим др Стевандића да се ово испита. Не знам који су разлози за оволико поскупљење.

 4. Треба повећати партиципацију и то што више,јер наш народ највише попштује оне што му највише узимају из џепа.
  А сведоци смо да се медицински радници заиста непоштују и не цене довоњно.
  Али кад плати преглед уместо 2 км,22 км, е онда ће поштовати.
  За остале добробити да ће донети нисам сигуран.

 5. Колико је погрешних дијагноза људе оцрнило до последње марке, ко ће за то одговарати? Зато ме не чуди да људи сами преко гугла проналазе себи терапију и препоручене лијекове, чувај се и Бог ћете чувати, од овог здравства и мафијшаког министра никакве фајде.

  Доктор Стевандић је поставио добро питање, зашто медицинске установе у РС напушта све већи број квалификованих стручњака и врхунских љекара!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *