СДС почео спомињати и радикалне мјере

Чланови Конференције за локалну самоуправу Српске демократске странке, коју чине представници СДС у општинским органима власти, данас су у Бања Луци изразили негодовоање због владине намјере да смањи издвајање локалним заједницима накнаду шумских газдинстава, која према важећем закону износи 10 одсто. Износећи закључке, предсједник СДС-ове Конференције за локалну самоуправу Предраг Ковач је рекао новинарима да […]

понедељак, мај 27, 2013 / 14:50

Чланови Конференције за локалну самоуправу Српске демократске странке, коју чине представници СДС у општинским органима власти, данас су у Бања Луци изразили негодовоање због владине намјере да смањи издвајање локалним заједницима накнаду шумских газдинстава, која према важећем закону износи 10 одсто.

Износећи закључке, предсједник СДС-ове Конференције за локалну самоуправу Предраг Ковач је рекао новинарима да су представници локалних заједница одлучни да преузму радикалне мјере уколико влада из скупштинске процедуре не повуче предложено законско рјешење.

Наглашавајући да је постојећи Закон о шумама РС катастрофалан и да треба тражити рјешење на изради новог закона, који ће дефинисати нови концепт газдовања и управљања шумама РС, што подразумијева враћање шума на општине.

"Српска демократска странка захтијева од Владе РС да повуче приједлог Закона о измјенама и допунама Закона о шумама РС, који предвиђа смањење процента у висини од 10 % на нижу стопу и упозорава Владу РС да ће та штетна одлука имати несагледиву послиједицу у буџетима локалних заједница", казао је Ковач.

Он је рекао да СДС, која се налази у власти у највећем броју општина у РС, упозорава Владу РС да је спреман предузети радикалне мјере како би заштитили интересе грађана.

Он је одбио да саопшти новинарима о каквим радикалним мјерама се ради, наводећи да ће то бити познато уколико се изгласају предложене измјене закона о шумама.

"Све испод садашњег законског рјешења не долази у обзир", навео је начелник Чајнича Горан Караџић, подсјећајући да су локалне заједнице донијели раније буџете и то уз сагласност Министарства финансија РС.

"Намјером да смањи давања општинама Влада не спашава ЈП "Шуме", а угрожава функционисање локалних заједница", казао је Караџић и упозорио да "угрожавањем општина, влада угрожава и РС, која не може функционисати ако угаси општине".

Преносећи ставове локалних представника СДС, замјеник начелника Фоче Раденка Срндовић је рекла да је владино рјешење неозбиљно.

Према њеним ријечима стање у ЈП "Шуме РС" не може се санирати преко леђа локалних заједница.

"Од 2008. до 2012. године приход "Шума" је падао, а обим производње остајао исти, што указује на лоше управљање предузећем", казала је Срндовић.

Она је нагласила да нико није одговарао за милионске губитке и штете, које су проузрооване лошим вођењем тог преузећа и да су владине мјере погубне за локалне заједнице .0 КОМЕНТАРА

 1. Vodu vari vodu ladi.Od silnih miliona koje su od šumskih naknada do sad prebačene opštinama ove nigdje nisu dosad napravile ni ćumez.Ekonomija ima i svoje zakone, stala je prodaja i balvana, kurke neće izgleda biti ni zakog.

 2. strašno, ako preduzmu radikalne mjere kao što su onda kad su im smijenili 89 funkcionera izašli na ulice sa 300000 ljudi i protestvovali protiv OHR dok im nije ukinuo te zabrane.
  Ili kad su im počeli odvoditi građane u sforove baze na ispitivanja a oni se digli i okupirali baze sfora i zaprijetili da se to više ne smije desiti.
  Ipak sumnjam da će se dići na oružje i proteste jer ovaj put su u pitanju samo pare od šuma a oni se dižu samo iz patriotskih razloga.

 3. Jadan li je taj SDS i narod sa njim ako su spali na ove gore likove. Zašto taj SDS nije tražio izmenu zakona o koncesijama? Zašto ćute dok se naši prirodni resursi prodaju ?

 4. КОМУНИСТ
  Да ли мислиш да су Калинић и Чавић требали изаћи на улице кад су смијенили Шаровића и Бјелицу 2003., или је Чавић требао организовати излазак када су смјенили Калинића и остале 2004.? Ипак мислиш да је Чава требао то урадити када је био у питању Калинић, зар не?

 5. Ne pomagaju oni radi naroda koji preživljava u opštinama,oni pomagaju radi sebe.Sav taj novac od naknada ide za njihove plate ,za plate njihovih sinova,kćeri,kumova,i ostale rodbine koju su zaposlili u opštinskim administracijama.Običan narod od tih naknada nema ništa….Nek neko iz SDS a koji vlada Fočom od 92 objasni kako to da su uzimali naknadu a nikad ni feninga nisu uložili u put Foča-Čelebići-Meštrevac,prošla vlast(NSP.PDP.SDS) se pravdala da nije nadležna za taj put,a bila je nadležna kad su uzimali naknadu,ova sadašnja (SNSD,SDS) pomaga kako nema para,a putem još malo neće moći ništa prolaziti.
  SVI STE VI LOPOVI I NEVIDJENA OLOŠ KOJOJ ĆE KAD TAD DOĆI VRIJEME ZA NAPLATU…..

 6. Приходи који се прикупљају од ренти и концесионих накнада морају бити намјенски. Онда ће бити свеједно да ли се слијевају у општинску или републичку касу. Да појасним. Концесиона накнада треба да има одређен износ и ту се уговорне стране споразумију и утврде реалну стопу. Исти случај је и са накнадом за шуму.
  Сав приход који република или општина прикупи од шуме треба да иде на екологију, очување природних извора воде, изградњу путева у селима из којих одлази шума, изградња водовода итд. Сасвим је свеједно са чијег ће рачуна бити плаћене те обавезе. Битно је да ниједна марка не смије отићи мимо намјене.

  За концесиону накнаду за минералне сировине држава треба да оснује фонд за геолошка испитивања гдје би из тих средстава помагала предузећа која имају потребу и жељу да се бави проналажењем нових лежишта руде. Ако предузеће обезбиједи пола новца, ред је да га и држава помогне другом половином. Тиме би се отворила нова радна мјеста, а ми би много боље знали са чим располажемо. Не би нам ‘бомбаши’ типа Алексе Милојевића пили мозак и тровали народ будалештинама.

  Дати локалним фукаро-политичарима да они то проћерају кроз гузицу је велика штета.

 7. Tako je disident, svi su oni lopovi, istina neko manji, neko veći, ali zajednički nazivnik im je , lopov.
  SDS ništa nije manje kriv za ovo zlo u koje su nas uvalili firči sa firčijevcima , jer gledati lpoova da najblaže rečeno pljačka, i sve što uradiš je da mlako povičeš :držte lopova, je saučesništvo u lopovluku,znajući da su u dogovoru i lopov i mlaki bukači. Ti bukaći, se istina povremeno probude iz zimskog sna, promeškolje se, prommlaju koju, i nasave da spavaju okrećući glavu na drugu stranu.
  Zašto bi se i budili , i glasnije vikali, pogotovo zašto bi stali ispred lopova i prepriječili mu put, kada njima lopov namigne i tutne im dobru platu, zaposlenje njihovoj djeci , povede ih na uzici u šetnje i sastanke…itd. itd.

  Nažalost, disident, mislim da naplate neće biti, ili će je biti nesrazmjerno onome zlu kojeg su nam nanijeli. Kola će se slomiti na malobrojnima, i svakako, otresće glavnokomandujući. I, svi ostali veliki odahnuće jer će svaki od njih prati rukeod njega i okrenuti mu ledja , a ništa manji gadovi i hulje nisu od njega, i ništa manje nisu pokrali od njega.
  Pa koga onda staviti na čelo, pitaćete. Izaći na ulicu, na pijacu, uzeti bilo koga, i nije važno što se ne razimije niušta,n ovi se ne razumiju, kao naprimjer gospodja Faktički ,ono barem zna kako se razvlači i čuva svaki fening.

 8. Кад повуку своје учешће у оним локалним заједницама, гдје су подржали режимску странку попут Фоче, онда ћемо и њих сматрати релевантним!
  Овако подржали су комуноусташку републичку власт у Фочи и сад траже правду? Од кога? Идите у лакташе!

 9. Симо П. Ороз, 28.05.2013. 09:43:55

  еј, ти пичко милосмрадова, и приходи од наплаћених саобраћајних казни треба да иду за путеве и изградњу саобраћајне инфраструктуре, па годинама у Источној Српској, фукара из БЛ не поправи ни сто метара нових путева! Возимо се оним брозовим, ког ти лафо не волиш, али његове путеве не можеш заобићи!
  Зар има неко да и даље вјерује како ће фукара из БЛ направити нешто од еколошких пројеката у шумама и на планинама?

 10. rammstein, 28.05.2013. 11:52:43

  “и приходи од наплаћених саобраћајних казни треба да иду за путеве и изградњу саобраћајне инфраструктуре, па годинама у Источној Српској, фукара из БЛ не поправи ни сто метара нових путева!“

  Лажеш, тунел и приступни путеви на Чемерну су дужи од 100 метара.

  Приходи од наплаћених казни такође треба да поправљају путеве у мјестима гдје су полицајци били ажурни и наплаћивали казне. Исто као и за шуме и руде.

 11. Симо П. Ороз, 28.05.2013. 13:00:26

  ти лажеш, тај тунел и цијело Чемерно везе немају са плаћањем казни, они су из „развојног пројекта“ финансирани, тако што је продајом Телекома додик намако неке паре за свог ортака станковића, а тај тунел и тај пут још и данас стоје неизграђени!

  Који поправак је направљен од Вишеграда до Сарајева, а наплатили су милионске казне!? Исто тако од Сарајева до Зворника, све стари брозови путеви, а милиони казни се накупили! Пут према Фочи и преко Рогоја и преко Горажда, никад ништа, а гдје су и коме су плаћане те казне!? Само казне?? Путеви од Гацка до Требиња, све брозови, а милиони казни на њима наплаћени??

 12. Е јеби га Рамо. Ако градиш пут онда намичеш паре свом ортаку, ако не градиш онда нас уништаваш. Ко ће теби поравнити?

 13. Миц по миц и оде Симо код Лазаревића.
  Добар си, паре намјенски користити али како ћеш са њим о концесијама?

 14. Кад се пут „гради“ онда ти рокови градње не смију трајати осам година, као што је случај са тим никад изграђеним парчетом пута, то није комплетна дионица, а и таква је за њих неизводљива!
  Рецимо за много краће времена је Вук Хамовић пробио пут од граничног прелаза Петровог поља до Мељина на јадранској обали!
  За колико краће времена је Ђукановић спојио магистралу Никшић- Требиње са Рисном на мору и то све са три траке!?
  Шта је дунђер из лакташа саградио на Чемерном за пет пута више времена?

 15. Симо П. Ороз, 28.05.2013. 13:00:26
  lazes ti put jeste duzi od 100m ali nije gotov niti ce ikad biti ovom trasom jer su ga napravili na klizistu i neki vijadukti opet klize nemoj se iznenaditi ako vidis oglas „prodaje se vijadukt nije puno presao“B-)nije zvaka za seljaka ipak je njegov krajnji domet svercx-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *