СДС: Министарство и Фонд су уважили наше критике

Српска демократска странка поздравља што су одговорни у Министарству здравља и Фонда здравственог осигурања одустали од повећања патриципације за здравствене услуге у РС, након критике коју је због тога изнио Тим за здравство СДС, саопштено је из ове странке. Министар здравља Ранко Шкрбић најавио је да ће бити повећане партиципације за здравствене услуге у РС. […]

петак, новембар 18, 2011 / 13:34

Српска демократска странка поздравља што су одговорни у Министарству здравља и Фонда здравственог осигурања одустали од повећања патриципације за здравствене услуге у РС, након критике коју је због тога изнио Тим за здравство СДС, саопштено је из ове странке.

Министар здравља Ранко Шкрбић најавио је да ће бити повећане партиципације за здравствене услуге у РС.

– Сматрали смо се обавезним да не допустимо да се терет нефикасности и лоше политике менаџмента Министарства здравља и Фонда здравственог осигурања сваљује на плећа све сиромашнијих грађана Републике Српске.

Тим за здравство СДС сматра да погубна политика, коју министарство здравља упорно форсира, води у колапс здравствени систем у РС.

– Упозоравамо да због политике енормних задуживања и куповином свега и свачега на уштрб људских ресурса многи велики и угледни медицински стручњаци напуштају здравтвене установе у државном власништву, одлазећи у приватни сектор и иностранство.

Иако је Министратство здравља, када је издејствовало повећање доприноса и задуживање, тврдило да је то потребно да би се здравствени систем учино бољим и ефикаснијим, а услуге доступније и јефтиније, десило се управо супротно, што се агресивним маркетингом упорно игнорише и скрива од јавности. Народ има право да зна праву истину и кривци за овакво лоше стање у здравству морају да одговарају, стоји на крају саопштења.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово је била добра и правовремена реакција опозиције иако сада министар глуми да није намјеравао да повећа партиципацију. Али види се из авиона да лаже. Како било, успјело је, честитам!

 2. Гдје су они докторови критичари сад..:P

  Било како било, много би боље функционисало све да има више позитивних људи око доктора Стевандића или код Бореновића ту у БЛ, него што се држе опште патетике или тражење амнестије кроз тзв неутралност.

 3. Za nadati se da ce ovaj primjer posluziti i drugima da se supostave daljem „zahvatanju u dzepove gradjana“ i da cemo vremenom steci naviku da aktivno ucestvujemo u donosenju svih bitnih odluka po zivot gradjana.
  NO PASARAN

 4. Многи су овдје вријеђали др Стевандића, а мени никако није бил јасно откуд толика мржња. Кад сам критиковао СДС и Докторове ставове, било је о.к., а кад бих подржао добре ствари које заступа или покреће, етикетиран сам да сам његов полтрон, да ми је ментор и сл.
  Човјек је у протеклих 7 дана направи 3 сјајне ствари и видимо да га Чак и Петар Попара Црни похвали да је с г-дином Чавићем заслужан што је расправа о јавно-приватним партнерствима уопште стављено на дневни ред сједнице НСРС(„o tom j-p partnerstvu da juče nije bilo Stevandića i Čavića, prošlo bi bez skupštinske rasprave“), па се највише залагао за права цивилних инвалида на сједници одбора за шта су га хвалили инвалиди, а онда притиском спријечио и повећање цијена партиципација.
  Једини је који комуницира с обичним народом јавно, изложен је разним критикама и вријеђањима. Ја Вас све позивам да га на коректан начин што више притиснете, јер сам примјетио да му је стало до мишљења људи и да му није свеједно, изузев кад га неке будале овдје вријеђају. Онда ће он и СДС притиснути власти чешће ћемо имати овакве ефекте. то у нормалним земљама и јесте посао опозиције, новинара и независних интелектуалаца, којих као и да нема.

 5. trebace mnogo vise prgmaticnog rada kao ovaj da se sve dovede u red. Samo se plasim da Dr Stevandic za konkretne stvari nema podrsku prvo unutar stranke kompletnu. Bosic i participacija..ma dajte…

 6. Руку на срце, поред доктора, веома оштру критику је упутила и овдје забрањена ријеч, коју чине зли људи из боце, невладина организација ЦЦИ, Вечерње новости су прекјуче објавиле. Дражене, поред Додера, овој организацији су се обратили предсједник одбора Р. Стјепановић и Стана Мулабдић- Мирковић. Омогућили су Раши Стјепановићу да присуствује раду Одбора за здравство и креирали су допис за све клубове посланика о стању цивилних инвалида, 5 година заједни са цивилним инвалидима раде да се подигне ниво помоћи на основу права за туђу његу и помоћ. Доктору скидам капу јер је врло интензивно радио на оба питања и дао је доста енергије, а посебно је растурио Шкрбића у дискусији 1=1. Чавић је у тој дискусији рекао анталгијску реченицу с којом се и Стевандић сложио : „ми смо овдје у подморници из које само понекад извири режимски перископ, који опозицију чини смијешном, неозбиљном и недораслом“, како то РТ РС објективно инфформише грађане. Свака част и Чави.

 7. drazen78bl, 18.11.2011. 19:21:48

  Е баш фино и од тебе Дражене, сад некако можда препатетично очекујем да се доктор ослони на људе попут тебе и да заједничким снагама подигнете то критичко јавно мишљење и јавно мнење у БЛ. Сви смо убјеђени да су овако катастрофални резултати продукт лоших избора којим се дошло на темељу опште необавијештености. Дакле, не мислим да се ту лобира за ову или ону политичку опцију, нек буде само гласно презентовано критичко мишљење о поступцима ове деспотске власти које је колико видиш и сам тиха језа на свим нивоима по том питању, а доктор има често та медијска обраћања и онда би се могао сачинити некакав поуздан коректор злоупотребе власти, која се нажалост усталила код ове „владе контиунитета“. Срдачан поздрав и све најбоље у твом раду.

 8. pink panter, 18.11.2011. 23:33:43

  А зашто би ЦЦИ била забрањена ријеч?

  Мислим да се разликују од других НВО, јер су имали неколико одличних акција у корист обичних људи. Можда људи имају неки отклон због финансирања од стране УСАИД-а, али то су предрасуде. Ја сам у добрим односима с неким људима из те организације и подржавам њихове пројекте.
  Можда то праћење рада законодавне и извршне власти неко може схватити као прикупљање података за оног ко финансира, али видим да има јасан циљ да се побољша рад ових институција. Кад неко жели да смањи корупцију у здравству, повећа број запослених, таква организација је сигурно добронамјерна.

  Такође сматрам да су господа Чавић и Стевандић највећи фајтери у НСРС.

  rammstein, 19.11.2011. 11:11:13

  Ја сам управо позивао познанике, али и људе с Фронтала које нисам лично познавао да формирамо један независни круг младих интелектуалаца, који би редовно критиковао све аномалије у друштву и тако спречавао бахатост и провођење силе без било каквог отпора, без обзира ко је на власти. Битно је успоставити систем који ће онемогућити појединцу да ради шта хоће. Ми данас имамо појединца који је неприкосновен, који рјешава проблеме на универзитету, жељезницама, мјесној заједници, без којег ни породични живот нема смисла.
  Ова два наступа г-дина Милојевића на АТВ и БНТВ имају већи значај него сви наступи опозиције у НСРС у погледу утицаја на јавно мнијење, јер само ријетки прате преко интернета преносе НСРС. Људи немају капацитета да схвате да скривање рада НСРС само по себи јесте повод за сумњу у честите намјере. Јако је чудно да људи не примјете сами то што прича г-дин Милојевић. Моја дјевојка уопште не прати политику, па јој је све јасно.
  Битно је вјеровати да ће ово проћи и да ће бити боље. Не може вјечно овако. Жао ми је само што ће за многе ствари бити касно. Највећи проблем јесте што нам је уништено школство, па не можемо ни створити кадрове који ће извући земљу из глиба. Ипак, морални људи и без знања би могли боље од овог што имамо данас. Не знам да ли ЦЦИ могу обратити мало пажњу на судску власт. Ту је кључ проблема. А било коме ко буде радио у интересу народа и Републике Српске ја ћу помоћи, колико је у мојој моћи.

  Поздрав и свако добро!

 9. @drazen78bl

  Nakon kampanje CCI-a o pravima pacijenata, ali i o generalnom stanju u zdravstvu, zanimalo nas je da li je bilo nekih konkretnih pomaka i kakvih.

  Samila Isanović iz CCI na ovo pitanje odgovara:

  „Što se tiče kampanje i njenih ciljeva, u dijelu o zdravstvenim pravima, cilj je prije svega bio da se promovišu prava pacijenata koja su im zakonom zagarantovana, te da se time građani potaknu na razmišljanje kako i oni trebaju imati očekivanja kada su u pitanju kvalitetne zdravstvene usluge, profesionalna komunikacija, poštivanje njihovog digniteta pacijenta i vremena, itd“.

  Korupcija je jedan od najvećih problema, koja je itekako uzela maha u bh. zdravstvenim ustanovama. Građani često znaju reći da „bez para nema zdravlja“, jer ih kako kažu niko neće da pregleda dok ne „počaste“ doktora.

 10. Ја такође сматрам да је „господин“ Чавић највећи коцош, нарко дилер и алкос у НСРС, а господин „док“ највећи Србин међу буцама у наведеној институцији…:D

  Задригле терминаторе телетине и крметине типа чавиног доЋасника или доковог гуслара, не узимам у разматрање!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *