СДП: ЦИК се ставила у корст ХДЗ-а

Социјалдемократска партија (СДП) БиХ саопштила је данас да би чланови Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ „требало да престану са фалсификовањем резултата избора и изборне воље грађана“, оптужујући Комисију да се „у потпуности ставила у службу ХДЗ-ових блокада конституисања власти“. Из ове странке наводе да је "промптна најава предсједнице ЦИК-а Ирене Хаџиабдић да ће сутра сазвати […]

недеља, март 20, 2011 / 14:27

Социјалдемократска партија (СДП) БиХ саопштила је данас да би чланови Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ „требало да престану са фалсификовањем резултата избора и изборне воље грађана“, оптужујући Комисију да се „у потпуности ставила у службу ХДЗ-ових блокада конституисања власти“.

Из ове странке наводе да је "промптна најава предсједнице ЦИК-а Ирене Хаџиабдић да ће сутра сазвати ванредну сједницу ЦИК-а, исти дан када су предсједник ХДЗ-а и бивша предсједница ФБиХ, Драган Човић и Борјана Кришто затражили, још једном потврдило срамотну улогу дијела чланова ЦИК-а у вишемјесечним неуставним и незаконитим блокадама".

СДП БиХ очекује да ће код већине чланова ЦИК-а БиХ "преовладати разум" и да ће се, како кажу, супротставити и прекинути политичку везу која постоји између дијела чланова ЦИК-а и појединих страначких централа. "Коначно би чланови ЦИК-а требали престатити са фалсификовањем резултата избора и изборне воље грађана, а почети радити посао за који их исти ти грађани јако добро плаћају", наводи се у саопштењу СДП-а БиХ.

Из ове странке тврде да се ЦИК, предвођен предсједницом Комисије, од 3. децембра, када је истекао законски рок за избор делегата у кантоналним скупштинама и конституисање Дома народа Парламента Федерације БиХ, "у потпуности ставила у службу ХДЗ-ових блокада конституисања власти".

"Став ЦИК-а, којим су сматрали недопустивим блокирање избора делегата, али с друге стране ни по коју цијену нису жељели подијелити цертификате онима који су изабрани, омогућио је потпуну и вишемјесечну политичку блокаду, јер се по том принципу никада више у ФБиХ не би могла формирати власт јер ће увијек неки незадовољни кантон моћи блокирати избор делегата и формирање власти док му се не испуне све његове жеље", тврде из СДП-а БиХ.

Иако посредни избори за делегате у Парламенту ФБиХ нису завршени у свим кантоналним скупштинама, у Сарајеву је у четвртак формиран Дом народа федералног Парламента, након чега су оба парламентарна дома завршила избор предсједника и потпредсједника те Владе ФБиХ.

ЦИК је у више наврата поновио да док се не заврше избори делегата у свим кантонима и док се не утврди да су проведени у складу са законскм процедуром, односно док се њихови резултати не објаве у Службеном гласнику, не постоје услови да се делегатима уруче увјерења о додјели мандата.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *