Савјет министара: Усвојен амадман за ћирилицу у личним документима

Савјет министара БиХ усвојио је амандман којим се предвиђа да у личним картама буде заступљено и латинично и ћирилићно писмо, о чему ће се ускоро изјаснити надлежне комисије Парламентарне скупштине БиХ у оквиру разматрања измјена и допуна Закона о личној карти. Овај закон дуже вријеме је у парламентарној процедури, а посланици из РС захтијевали су […]

четвртак, новембар 24, 2011 / 12:58

Савјет министара БиХ усвојио је амандман којим се предвиђа да у личним картама буде заступљено и латинично и ћирилићно писмо, о чему ће се ускоро изјаснити надлежне комисије Парламентарне скупштине БиХ у оквиру разматрања измјена и допуна Закона о личној карти.

Овај закон дуже вријеме је у парламентарној процедури, а посланици из РС захтијевали су корекције јер законским измјенама није било предвиђено да се користи и ћирилично писмо, чиме би била обезбијеђена равноправна заступљеност језика и писама у БиХ. Амандманом Савјета министара БиХ предвиђено је да лична карта садржи и отисак прста.

Савјет министара данас је усвојио и амандман на измјене и допуне Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ, који ће бити упућен Уставно-правној комисији Представничког дома бх. парламента у складу с њиховим захтјевом.
"Амандманском измјеном прецизира се, између осталог, да се приликом подношења захтјева за пребивалиште мора доставити доказ о власништву/сувласништву или посједу некретнине; уговор о подстанарском односу или потврда да се води спор о власништву. Такође, детаљније се разрађује институт боравишта дефинисан основним текстом овог закона", наведено је у саопштењу Савјета министара БиХ у вези са Законом о пребивалишту и боравишту.

Додаје се да је амандманом омогућена и електронска размјена података међу институцијама како би грађане поштедјели прикупљања потребне документације.
Приједлози амандмана на оба закона усвојени су већином гласова у Савјету министара БиХ, што потврђује да су и овдје подијељени политички ставови у вези са законима као и у парламенту.

Поводом усвајања измјена и допуна ова два закона недавно је бх. властима писао и Петер Соренсен, специјални представник ЕУ у БиХ, тражећи да оне што хитније буду усвојене због обавеза БиХ према ЕУ, али и безбједности личних докумената.

Савјет министара БиХ је разматрао неколико тачака које се односе на европске интеграције и приступање ИПА фондовима, те досадашњим резултатима структуралног дијалога о правосуђу у којем учествују власти у БиХ и представници ЕУ.

Савјет министара именовао је јуче Хусеина Нанића за директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ. Нанић је био посланик СДА у бившем сазиву Представничког дома бх. парламента. Савјет министара утврдио је јуче годишњу квоту за запошљавање странаца у БиХ, која износи 2.093 радних дозвола, од чега се 1.410 односи на продужење већ постојећих, а 683 су нове радне дозволе.0 КОМЕНТАРА

  1. zmaj , 24.11.2011. 15:30:40 [20168]

    Немој се ти бринути. Грци, Руси, Македонци, Бугари сви путују, прелазе границе без проблема. То што теби смета ћирилица, то је твој проблем.

    Запамти: ЋИРИЛИЦА СЕ ПИШЕ СРЦЕМ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *