САВЈЕТ МИНИСТАРА БИХ – БУЏЕТ ЗА 2011. НА НИВОУ ПРОШЛОГОДИШЊЕГ

Савјет министара БиХ данас је већином гласова утврдио Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2011. годину у укупуном износу од 1,028 милијарди КМ, а донио је и одлуку о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза за период април – јуни.  Утврђени Нацрт закона о буџету Министарство финансија и трезора […]

четвртак, март 31, 2011 / 14:26

Савјет министара БиХ данас је већином гласова утврдио Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2011. годину у укупуном износу од 1,028 милијарди КМ, а донио је и одлуку о привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза за период април – јуни.

 Утврђени Нацрт закона о буџету Министарство финансија и трезора доставиће Предсједништву БиХ, које је овлаштено да предложи буџет Парламентарној скупштини БиХ.

Према Нацрту буџета, укупни приходи за финансирање институција БиХ у 2011. години остали су оквирно на прошлогодишњем нивоу.

За сервисирање спољног дуга планирани су приходи од 386.217.000 КМ, док су планирани приходи од индиректних пореза, односно приливи за финансирање институција БиХ с јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање за 118 милиона КМ или 17,1 одсто виши у односу на прошлу годину и износе 807 милиона КМ.Поред ових прихода, извори финансирања су непорески приходи институција БиХ, донације и остали извори финансирања.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о привременом финансирању институција БиХ до јуна, задуживши буџетске кориснике те Министарство финансија и трезора да наставе са уштедама на свим ставкама текућих расхода, а посебно на трошковима репрезентације, службених путовања, телефона и сл.

Према овој одлуци, привремено финансирање институција БиХ од априла до јуна 2011. године утврђује се до износа укупно усвојених средстава Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ на нивоу једне четвртине средстава у усвојеном буџету за 2010. фискалну годину, односно у износу од 341.472.250 КМ.

У складу с Одлуком, спољни дуг биће сервисиран према плановима отплате.
Распоред прихода по буџетским корисницима и врстама расхода биће извршен на нивоу једне четвртине средстава у усвојеном буџету за 2010. годину, а буџетски корисници не могу започети нове или проширене програме и активности док не буду одобрени законом о буџету институција БиХ за 2011. годину.

За нове институције формиране у 2010. години мјесечни износ средстава за финансирање одобрава Министарство финансија и трезора БиХ у складу с износима одобрених средстава из буџетске резерве за 2010. годину, узимајући у обзир потребе прилагођавања структуре буџета реалним оквирима њиховог функционисања.

Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ за ова три мјесеца одобрено је 6,3 милиона КМ за привремено финансирање, а за овај износ биће умањена финансирања Министарства безбједности и Државне агенције за истрагу и заштиту БиХ.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства финансија и трезора, донио је Одлуку о повећању броја гласова и учешће БиХ у Међународној банци за обнову и развој и Међународној финансијској корпорацији и повећању капацитета капитала за 1.259.429,40 америчких долара.

БиХ дужна је да ова средства уплати до 2015. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *