Сaудијски принц: Гдје посадити небодер од 1,6 километара?

Саудијски милијардер принц Алвалид бин Талал изјавио је да разматра услове у највећим свјетским градовима, укључујући Шангај, Москву, Лондон и Њујорк, као локације за градњу небодера висине једне миље /1,6 километара/. Уколико овај план буде реализован, зграда ће убједљиво надмашити садашњег рекордера, торањ Бурџ калифа у Дубаију, висине 828 метара, као и километарски Кингдом торањ […]

уторак, јун 18, 2013 / 10:02

Саудијски милијардер принц Алвалид бин Талал изјавио је да разматра услове у највећим свјетским градовима, укључујући Шангај, Москву, Лондон и Њујорк, као локације за градњу небодера висине једне миље /1,6 километара/.

Уколико овај план буде реализован, зграда ће убједљиво надмашити садашњег рекордера, торањ Бурџ калифа у Дубаију, висине 828 метара, као и километарски Кингдом торањ у саудијском граду Џеди, који се тренутно гради.
Саудијски принц позвао је највећег грађевинског инвеститора из Дубаија, компанију "Емар пропертис", да се придружи "Кингдом холдингу" у реализацији овог пројекта.

"Тренутно преговарамо и процјењујемо могућност градње небодера висине једне миље. Потребни су нам добри партнери. Позивамо Емар да се удружимо и видимо како да направимо овај торањ негдје у свијету", изјавио је принц Алвалид Ројтерсу.

Он није прецизирао како ће пројекат бити финансиран ако буде усвојен, нити када би могао бити завршен. Принц је рекао да цијена градње још није утврђена.

"Сада позивам велике градове широм свијета, попут Шангаја, Москве, Њујорка, Лондона и регионалних градова на Блиском истоку, да нам се јаве и доставе своје понуде", рекао је Алвалид.

Он је нагласио да ће земље које желе да овај торањ буде изграђен на њиховој територији морати да понуде атрактивне финансијске услове, пореске олакшице и остале облике подршке државе.

Стручњаци кажу да градња небодера висине једне миље није немогућа, али да то доноси одређене техничке изазове, попут економичног снабдијевања водом на тој висини.

Торањ Кингдом, који ће бити висок километар, коштаће око 900 милиона евра, а у њему ће се налазити хотел, трговински комплекс и луксузни стамбени дио. Очекује се да ће зграда бити завршена 2017. године.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *