Састанак Јеремић – Лавров: Истражити трговину људским органима на Косову

БЕОГРАД – Србија ће у наредних неколико дана званично доставити Савјету безбједности УН приједлог како би требало да изгледа кредибилна међународна истрага о нелегалној трговини органима на Косову, а за ту иницијативу добиће потпуну подршку Русије, истакли су након састанка у Београду шефови дипломатија Србије Вук Јеремић и Русије Сергеј Лавров. Јеремић је рекао да […]

уторак, април 19, 2011 / 13:20

БЕОГРАД – Србија ће у наредних неколико дана званично доставити Савјету безбједности УН приједлог како би требало да изгледа кредибилна међународна истрага о нелегалној трговини органима на Косову, а за ту иницијативу добиће потпуну подршку Русије, истакли су након састанка у Београду шефови дипломатија Србије Вук Јеремић и Русије Сергеј Лавров.

Јеремић је рекао да очекује да након тога почну консултације у оквиру Савјета безбједности, додајући да ће то бити добра прилика да се сазна ко подржава утврђивање истине.

Он је изразио наду да ће доћи до договора у Савјету безбједности да коначно почне истрага о трговини органима, наводећи да Србија мјесецима чека ту истрагу и да је вријеме да она почне.

Јеремић је навео да се Србија и Русија залажу да почне кредибилна међународна истрага о трговини органима на Косову под окриљем УН, и због територијалне надлежности, али и зато што су ратни злочини на простору бивше Југославије истраживани са мандатом Савјета безбједности УН који је редовно извјештаван о истрагама.

"Ако то не буде у овом случају, јако би било тешко одупријети се утиску да не постоје двоструки стандарди у међународној арени", рекао је Јеремић, наводећи да се Србија стрпљиво консултовала и детаљно разговарала са свим чланицама Савјета безбједности и да сматра да је дошло вријеме да коначно почне та истрага.

Јеремић је истакао да Србија може да рачуна у потпуности на наставак неподијељене и недвосмислене подршке Русије о питању Косова и Метохије.

Лавров је рекао да Русија у потпуности схвата настојање Београда да се дође до истине и правде о питању трговине органима на Косову, те додао да ће потпуно подржати српску иницијативу у Савјету безбједности чији је стални члан.

Он је рекао да се Русија залаже за то да извјештај европског извјестиоца Дика Мартија о нелегалној трговини органима на Косову буде у потпуности истражен непристрасно и објективно, наводећи да су до сада и мање значајни злочини били предмет међународне истраге и да ту не смије бити дуплих стандарда.

Лавров је поновио да Русија подржава став Србије о питању Косова које је засновано на међународном праву и Резолуцији 1244, као и дијалог Београда и Приштине, наводећи да Москва ради и на томе да нико не покушава да умањи улогу коју има мисија УН (УНИМИК) на Косову.

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Лавров је рекао да не треба бирати између Запада и Истока, те подсјетио да у документима између Русије и ЕУ стоји да интеграциони процеси у Европи не смију бити супростављени једни другима, него се морају допуњавати.

Двојица министара су истакла и значај економске сарадње двије земље која је у успону, наводећи да ће бити настављени заједнички пројекти у области енергетике и инфраструктуре, као и сарадња у области културе и духовности, при чему је истакнуто да ће бити припремљен нови четворогодишњи уговор о културној, научној и спортској сарадњи.

Наведено је да ће Русија помоћи осликавање унутрашњости храма Светога Саве.

Јеремић и Лавров су заједнички открили спомен-плочу руском архитекти Николи Крснову, који је пројектовао зграду Министарства спољних послова Србије, а који је почетком прошлог вијека дошао у Србију. Плоча се налази на улазу у зграду овог министарства.

Лавров ће се састати и са предсједником Србије Борисом Тадићем. Присуствоваће помену руским и српским жртвама погинулим у Првом и Другом свјетском рату које су сахрањене на Новом гробљу у Београду, а посјетиће и Руску цркву у Београду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *