Шаровић: Од данас слободна трговина између БиХ и ЕФТЕ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министри земља чланица Европског удружења слободне трговине /ЕФТА/ потписали су данас у норвешком граду Трондхајнму Споразум о слободној трговини између БиХ и ЕФТЕ. Потписивање овог документа уприличено је у оквиру редовног засједања Министарске конференције земаља чланица ЕФТА-е, коју чине Швајцарска, Норвешка, Исланда и Лихтенштајн, саопштено […]

понедељак, јун 24, 2013 / 12:24

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и министри земља чланица Европског удружења слободне трговине /ЕФТА/ потписали су данас у норвешком граду Трондхајнму Споразум о слободној трговини између БиХ и ЕФТЕ.

Потписивање овог документа уприличено је у оквиру редовног засједања Министарске конференције земаља чланица ЕФТА-е, коју чине Швајцарска, Норвешка, Исланда и Лихтенштајн, саопштено је данас из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Шаровић је овом приликом изјавио да потписивање споразума представља потврду тежње двије стране да се, кроз договорену либерализацију тржишта роба и услуга, креирају услови за даљи развој, као и за унапређење трговинске и економске сарадње на обострану корист.

Он је навео да овај споразум, осим потенцијално позитивних ефеката за привреду БиХ, који се у релативно кратком периоду могу очекивати као резултат отварања тржиште ЕФТА земаља од 13 милиона становника, дугорочно представља значајан корак напријед у евроинтеграцијма БиХ, у правцу њене пуне интеграција у такозвани Европски економски простор, заснован на слободи кретања људи, робе, услуга и капитала.

ЕФТА представља асоцијацију која уједињује тржишта Швајцарске, Норвешке, Исланда и Лихтенштајна у области трговине, успостављену с циљем да обезбиједи оквир за либерализацију трговине робом међу њеним чланицама.

Осим међусобне либерализације трговине три земље ЕФТА-е, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка од 1994. године имају Споразум о Европском економском простору /ЕЕА/ са ЕУ, што предвиђа укључивање законодавства ЕУ, који покрива слободу кретања роба, услуга, радне снаге и капитала – у 30 држава /27 чланица ЕУ и три ЕФТА чланице/.

Швајцарска формално није дио ЕЕА, али има билатерални споразум са ЕУ који у суштини, такође, подразумјева хармонизацију закодавства.

Чланице ЕФТА-е су, закључивањем бројних споразума о слободној трговини са трећим земљама свијета, створиле једну од највећих свјетских мрежа слободне трговине која покрива око 80 одсто спољнотрговинске размјене са остатком свијета, а преговори са још неким земљама су у току.

Од земаља региона БиХ је посљедња која закључује споразум са ЕФТА-ом.

Преговори о закључивању Споразума о слободној трговини између БиХ и ЕФТЕ започети су на основу одлуке Предсједништва БиХ, крајем марта 2011. године, а успјешно су окончани у мају.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *