Саркози: Споразумом излазимо из кризе

Француски предсједник Никола Саркози оцјењује да споразум који је крајем прошле седмице закључен у Бриселу “ствара услове за излазак из кризе”. “Овај самит представља одлучујућу етапу ка евроинтеграцији. Он ствара услове за излазак из кризе”, изјавио је Саркози за француски дневник “Монд”. Предсједник Француске је избјегао да каже да је ризик од распада ЕУ “потпуно […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 15:28

Француски предсједник Никола Саркози оцјењује да споразум који је крајем прошле седмице закључен у Бриселу “ствара услове за излазак из кризе”.

“Овај самит представља одлучујућу етапу ка евроинтеграцији. Он ствара услове за излазак из кризе”, изјавио је Саркози за француски дневник “Монд”.

Предсједник Француске је избјегао да каже да је ризик од распада ЕУ “потпуно искључен”, али је рекао да је учињено све што је могло да се уради.

“Евро је срце Европе. Ако он пропадне, Европа неће опстати. Криза повјерења и кредибилитета евра стога угрожава одрживост ЕУ” , оцијенио је Саркози.

На недавном самиту све државе ЕУ, осим Велике Британије, изјасниле су се да су спремне за нови споразум о фискалној унији.

Камерон је на самиту ЕУ блокирао промјене Лисабонског уговора ради рјешавања кризе у еврозони и спрјечавања сличне појаве и у будућности.

Он и британски министар финансија Џорџ Озборн инсистирају на томе да је вето дијелом уложен како би се Лондон заштитио од претјеране интервенције из Европе.

За усвајање промјена европских споразума неопходна је подршка свих 27 чланица, укључујући и оне које нису у еврозони, попут Велике Британије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *