Саркози: Ми већ ратујемо

ПАРИЗ – Француски предсједник Никола Саркози изјавио је данас на самиту у Паризу да су савезничке снаге кренуле у акцију изнад Либије и спречавају снаге Моамера Гадафија да нападају побуњеничко упориште Бенгази, преноси Ројтерс. Наши авиони већ спречавају ваздушне нападе на тај град”, рекао је Саркози, додајући да би се војна акција могла зауставити ако […]

субота, март 19, 2011 / 18:39

ПАРИЗ – Француски предсједник Никола Саркози изјавио је данас на самиту у Паризу да су савезничке снаге кренуле у акцију изнад Либије и спречавају снаге Моамера Гадафија да нападају побуњеничко упориште Бенгази, преноси Ројтерс.

Наши авиони већ спречавају ваздушне нападе на тај град”, рекао је Саркози, додајући да би се војна акција могла зауставити ако Гадафијеве снаге престану с нападима.

„То је тешка одллука коју смо морали донијети”, рекао је Саркози послије састанка с британским премијером Дејвидом Камероном, америчком државном секретарком Хилари Клинтон и другим лидерима у Паризу.

„Заједно са нашим арапским, европским и сјеверноамеричким партнерима, Француска је одлучила да одигра своју улогу у историји”, додао је он.

Француски предсједник је навео и да су се учесници самита у Паризу сложили да се морају употријебити све неопходне мјере, посебно војне, да се примијене одлуке Савјета безбједности УН.

„Зато ће у договору са нашим партнерима наше ваздушне снаге сузбити сваку агресију пуковника Гадафија и његових авиона против становника Бенгазија”, казао је Саркози.

„Од овог тренутка француски авиони су спремни да интервенишу”, истакао је он.

„Ми интервенишемо у Либији под мандатом УН и чинимо то са нашим партнерима како би заштитили цивиле од лудила режима који убија свој народ и који је изгубио сваки легитимитет”, рекао је Саркози.

Он је додао да још има времена да се избјегне најгоре, уколико Гадафи без одлагања буде реаговао у складу са свим захтјевима међународне заједнице.

„Врата међународне дипломатије поново ће се отворити чим његови напади буду прекинути”, закјучио је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *