Шаренио креативног бувљака у Дервенти

Креативне енергије, творци уникатних рукотворина, такмичарски дух најмлађих, шарени кловнови, жонглери, музичари, слика су овогодишњег „Кративног бувљака“ који је одржан на хришћански празник Васкрс у Дервенти. Орагнизатори су се и ове године потрудили да ништа не недостаје, тако да је треће издање овог фестивала заиста одушевило све учеснике и многобројне госте, који су уживали у […]

уторак, мај 7, 2013 / 09:42

Креативне енергије, творци уникатних рукотворина, такмичарски дух најмлађих, шарени кловнови, жонглери, музичари, слика су овогодишњег „Кративног бувљака“ који је одржан на хришћански празник Васкрс у Дервенти.

Орагнизатори су се и ове године потрудили да ништа не недостаје, тако да је треће издање овог фестивала заиста одушевило све учеснике и многобројне госте, који су уживали у свим понуђеним садржајима.

Преко тридесет учесника изложило је свој руком рађен маштовити накит, разних облика, боја, израђен од различитих материјала. Присутни су могли да погледају маштовито сашивене торбе, али и да их купе по повољним цијенама, као и разне одјевне предмете, па је ту било шешира свих облика и величина, панталона, мајица…

С друге стране, неки од излагача су представили своје цртеже, плакате, фотографије, а радознали погледи су били упрти у сликарску радионицу која се одвијала на лицу мјеста под будним оком сликара Саше Богдана из Дервенте.

Дервента у бојама

Нису само платна била обојена на "Креативном бувљаку", него и чаше, шоље, разни керамички, али и дрвени предмети који су, сваки на свој начин, могли да нађу корисно мјесто у свачијем дому.

Бојена су наравно и јаја, а овај "тешки" задатак са великим повјерењем дат је најмлађим учесницима бувљака. Они су сву своју скривену дјечију машту изразили цртајући своје хероје, али и само њима знане ликове који су својим шареним осмијесима завели све присутне и позвали их на дружење и смијех.

Поред модерних, своје мјесто нашле су и традиционалне рукотворине, ношње, инструменти, које су присутнима представили чланови СКУД "Дервента" из Дервенте. Нашле су се на бувљаку и креме и парфеми направљени од биљака, укусни колачи са тематиком Васкрса. Заиста је свако могао да пронађе понешто за себе од излагача који су поред Дервенте дошли из Прњавора, Брода, Бање Луке, Шамца, Новог Сада, Шапца, Загреба, Београда….

– Већ другу годину долазим на "Кретивни бувљак" у Дервенту и идеја о оваквој манифестацији је за сваку похвалу. Бавим се шивењем буквално свега, а у Дервенту сам донијела неке од мојих најљепших торби. У задње вријеме ме нарочито интересује рециклажа, па их правим од свега што ми дође под руку – мајица, панталона, сукњи, јутаних врећа.. – рекла је за српскакафеЈелена из Бање Луке, која своју машту представља кроз "ГукХендмејд" радионицу.

Из Прњавора на "Креативни бувљак" у Дервенту је дошла Бранка и под окриљем Уникатног накита "Марго" донијела интересантан, другачији, маштовит и пун боја накит направљен од глинамола.

– Морам да истакнем да сам заиста одушевљена идејом о бувљаку и мислим да би овакве манифестације требало што чешће да се одржавају, јер су људи у мањим градовима жељни оваквих дешавања. Накит који израђујем са пуно љубави и маште је уникатан и другачији, па они који воле иновативност га и купују – каже нам Бранка, која истиче да је сваки комад другачији, те да сваком детаљу придаје посебну пажњу.

Музика, жонглирање, графити

Поред изложбено-продајног бувљака, присутни су могли да уживају у жонглерским акробацијама кловнова који су се шетали на штулама између посјетилаца, те својим шареним костимима привукли велику пажњу како најмлађих, тако и одраслих посјетилаца.

Било је ту и акробација на бициклима, цртања графита, жонглирања са ватром, а "шлаг на торту" је био музички дио програма, који је расплесао све присутне посјетиоце "Креативног бувљака".

У музичком дијелу програма присутне су забављали група "Кал" из Београда, "Дик из деад" из Добоја, "Бамајз дуб" из Загреба, "Вуду Мојо" из Бање Луке, те "Атик" из Дервенте, а забава је трајала од подне па до дубоко у ноћ.

– "Креативни бувљак" је одлична прилика за промоцију младих музичара и бендова и доказ да се уз добру вољу и мало средстава може организовати интересантан концерт прилагођен свим укусима. Драго нам је што смо били дио ове културно-забавне манифестације и увијек ћемо се одазвати за учешће на сличним пројектима, који подржавају и промовишу младе и креативне људе – рекао је бубњар бенда "Вуду Мојо" из Бање Луке Велемир Душанић.

Организатори "Васкршњег креативног бувљака" су били Удружење "Шарло", Покрет младих "Перспектива", а помоћ су уз бројне спонзоре пружили и општина Дервента и Туристистичка организација овог града.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *