Санадер излази из затвора

Некадашњи хрватски премијер Иво Санадер требало би да изађе из затвора у Реметинцу у понедјељак, 12. децембра, потврдио је његов адвокат Чедо Продановић. Санадер ће изаћи на слободу први пут након готово годину дана проведених иза решетака, јавили су хрватски медији. "Одлуком Уставног суда укинуто је рјешење истражног судије и ванрасправног вијећа Жупанијског суда о […]

среда, децембар 7, 2011 / 09:19

Некадашњи хрватски премијер Иво Санадер требало би да изађе из затвора у Реметинцу у понедјељак, 12. децембра, потврдио је његов адвокат Чедо Продановић.

Санадер ће изаћи на слободу први пут након готово годину дана проведених иза решетака, јавили су хрватски медији.

"Одлуком Уставног суда укинуто је рјешење истражног судије и ванрасправног вијећа Жупанијског суда о продужетку притвора Санадеру. Истражни судија у наредних шест дана има могућност да мјеру притвора замијенити блажом – ненапуштање мјеста боравка и јављање полицији. Али, Санадер на слободу излази 12. децембра", рекао је Продановић.

Санадер је 10. децембра прошле године ухапшен и притворен у Салцбургу у Аустрији, а Хрватској је изручен 18. јула ове године. Од тада се налази у притвору у Реметинцу, а Уставни суд му је сада, након друге жалбе коју су поднијели његови адвокати, укинуо рјешење о продужетку притвора.

Уставни суд је у октобру одбио да укине притвор Санадеру који му је тада продужен због опасности од бјекства. Уставне судије су се тада сагласиле да постоји основана сумња да је Санадер починио кривична дјела која му се стављају на терет и прихватили су оцјену истражног судије да би бивши премијер могао побјећи.

Санадеру се суди за ратно профитерство у афери “Хипо“ и за узимање 10 милиона евра мита да би мађарској нафтној компанији МОЛ препустио управљачка права у “Ини“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *