Сан: Љубић и Човић кренули у формирање хрватског ентитета

Два ХДЗ-а, предвођена Драганом Човићем и Божом Љубићем, кренули су у формирање хрватског ентитета, уз позив и захтјев Херцеговачко – неретванском, Западнохерцеговачком и Ливањском кантону да не признају нове федералне власти и ниједну одлуку Парламента и Владе ФБиХ, пишу сарајевски портали. Како су саопшили, јуче је „формиран организацини одбор за сазивање Хрватског народног сабора и […]

среда, март 23, 2011 / 15:29

Два ХДЗ-а, предвођена Драганом Човићем и Божом Љубићем, кренули су у формирање хрватског ентитета, уз позив и захтјев Херцеговачко – неретванском, Западнохерцеговачком и Ливањском кантону да не признају нове федералне власти и ниједну одлуку Парламента и Владе ФБиХ, пишу сарајевски портали.

Како су саопшили, јуче је „формиран организацини одбор за сазивање Хрватског народног сабора и упућен позив другим хрватским странкама да се придруже организацији сазивања сабора", пише Сан.

Прекјуче су Главниодбори два ХДЗ-а саопштили да формирају „међужупанијско и међуопштинско Вијеће на просторима са хрватском већином". Најавили су такође да ће искоритити и „право на самоодређење".

За све што радимо имамо подршку Иве Јосиповића и Јадранке Косор, предсједника и премијерке Републике Хрватске – изјавио је Драган Човић.

Према ономе што Сан сазнаје, Човић је одавно исцртао карту „свог ентитета у БиХ" и само је чекао тренутак да свој план активира. Према тој његовој мапи, он би контролисао 24 општине и располагао с 20 посто територије БиХ, односно Федерације БиХ пошто је с Милорадом Додиком, предсједником РС, склопио договор да ће „Република Српска остати у својим границама".

На Човићевој карти су територије Мостара, Стоца, Широког Бријега, Посушја, Груда, Чапљине, заправо комплетне западне Херцеговине, затим Томиславграда, Ливна… На његовој мапи је и територија Неума, дакле и излазак на море.

За главни град изабрао је западни дио Мостара којег је одавно прогласио „столним хрватским градом".

"Ми не желимо ништа од Републике Српске него само западну Херцеговину. Хрвати у БиХ већ имају хрватску електропривреду, хрватску мобилну телефонију, хрватски водовод…Ми хоћемо за себе оне територије које је хрватска војска контролисала у рату", поручили су из Човићевог и Љубићевог штаба.

Како пише Сан, а преносе сарајевски портали Петар Кунић, посланик Парламента БиХ оцјењује:

"Прича о хрватском ентитету није могућа. Свако декомпоновање структуре БиХ изазвало би несагледиве посљедице. Бошњаци су против тога, а питање је и колико би то утицало на представљање РС у заједничким институцијама БиХ јер би РС засигурно изгубила дио мјеста успостављањем хрватског ентитета. То би значило и промјену Дејтонског споразума који је светиња за Републику Српску".0 КОМЕНТАРА

  1. Ако су се два ХДЗ-а коначно договорили о својим ставовима о позицији Хрватског народа у БиХ,онда још остаје непознаница,како ће развезати заставе,које су завезивали са Бошњацима на уштрб Српског народа у БиХ.Пусте жеље Хрвата,по свим изгледима,бити ће далека стварност,јер се цвијеће може и осушити,и да надаље има свој мимирис,који утјече на повезаност двоју изконструисаних народа.

  2. Да нам не недостаје памети, на ову тему се не би требала чути нити једна једина ријеч из Републике Српске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *