Само мало радиоактивна вода иде у океан

ТОКИО – У Јапану су данас почели да испуштају 11.500 тона радиоактивне воде у Тихи океан како би ослободили простор за одлагање воде која је већег степена контаминираности у оштећеној нуклеарној електрани Фукушима. Портпарол електрокомпаније ТЕПЦО, која управља оштећеном нуклеарном централом Фукушима Даићи, рекао је да је вода која се испушта у океан „само мало […]

понедељак, април 4, 2011 / 17:08

ТОКИО – У Јапану су данас почели да испуштају 11.500 тона радиоактивне воде у Тихи океан како би ослободили простор за одлагање воде која је већег степена контаминираности у оштећеној нуклеарној електрани Фукушима.

Портпарол електрокомпаније ТЕПЦО, која управља оштећеном нуклеарном централом Фукушима Даићи, рекао је да је вода која се испушта у океан „само мало контаминирана” и да је операција почела у 7.00 по локалном времену и трајаће неколико дана.

Портпарол Јапанске владе Јукио Едано рекао је да то била једина могућа опција, пренијела је агенција АФП.

„Ми немамо избора, него да испустимо воду са траговима радиоактивног материјала у океан ‘као сигурносту мјеру’“, рекао је Едано.

Портпарол Јапанске нуклеарне агенције за безбједност рекао је да би, под нормалним околностима, вода била третирана како би се смањили радиоактивни трагови испод законске границе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *