Самит БРИК: Кинези неће да причају о јуану

Лидери водећих економских сила у успону, ће на самиту средином априла разматрати усклађивање ставова о економским питањима, као што је колебљивост цијена сировина, али девизни курс јуана неће бити на дневном реду, изјавио је данас Ву Хаилунг, помоћник министра иностраних послова Народне Републике Кине. Лидери НР Кине, Русије, Индије, Бразила и Јужне Африке, тзв. групе […]

субота, април 2, 2011 / 20:45

Лидери водећих економских сила у успону, ће на самиту средином априла разматрати усклађивање ставова о економским питањима, као што је колебљивост цијена сировина, али девизни курс јуана неће бити на дневном реду, изјавио је данас Ву Хаилунг, помоћник министра иностраних послова Народне Републике Кине.

Лидери НР Кине, Русије, Индије, Бразила и Јужне Африке, тзв. групе БРИК ће се половином мјесеца састати у љетовалишту Сања, на југу НКине, али западни стручњаци не очекују да ће самит имати значајније конкретне ефекте, пренио је Ројтерс.

„Надамо се да ће све стране ојачати координацију и међусобну сарадњу на плану реформе међународног валутног система, хировитости цијена сировина, климатских промјена и одрживог развоја”, истакао је помоћник министра Ву.

НР Кина се, прије свега, нада да ће самит резултирати јединственим ставом о колебљивости цијена сировина на свјетском тржишту, уочи предстојећег самита Групе 20 (Г20) најмоћнијих развијених и земаља са великим привредама у успону, на којем ће ово питање такође бити једна од тема.

Званичници бразилске владе су, међутим, недавно обнародовали како желе да се на скупу БРИК разговара и о кинеској националној валути јуану.

Због ниске вриједности јуана је кинеска роба преплавила бразилско тржиште, негативно утичући на трговински биланс највеће и најмногољудије латиноамеричке државе.

Има мишљења да власти у Пекингу вјештачки одржавају јуан на ниским вриједностима, чиме подстичу извоз из НР Кине.

Кинези, међутим, стоје чврсто на становишту да вриједност јуана није узрок свјетске економске неравнотеже па је Ву нагласио како „сви могу да виде” колико се његова земља труди да уравнотежи механизам девизног курса националне влауте.

Група БРИК, који Ројтерс описује као релативно лабави фронт земаља које врше притисак на развијене државе Запада, нарочито Сједињене Америчке Државе, које традиционално доминирају свјетском политиком и економијом.

Међу члницама БРИК, како примјећује Ројтерс, постоји низ несагласности па на претходна два самита тих држава није много постигнуто.

Ниска вриједност јуана могла би овог пита да омете постизање стварне сагласности међу њима, процјена је посматрача.

Очекују се да би на самиту БРИК могло да се нађе и питање Либије и Блиског истока уопште.

НР Кина, Русија, Индија и Бразил осуђују ваздушне нападе на Либију, које предводе САД, док је Јужна Африка гласала за резолуцију Савјета безбједности Уједињених нација, којом су одобрени удари на државу у Сјеверној Африци.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *