Шалио се чика Инцко: Неће бити наметања

Управни одбор Савјета за имплементацију мира(ПИК) одржао је рано јутрос ванредну сједницу на којој је разматрао проблематику доношења закона о јединственом матичном броју на нивоу БиХ, потврдио је новинарима у Сарајеву високи представник у БиХ Валентин Инцко. Инцко је појаснио да је ПИК закључио да надлежне државне власти требају под хитно пронаћи рјешење за овај […]

уторак, јун 11, 2013 / 12:58

Управни одбор Савјета за имплементацију мира(ПИК) одржао је рано јутрос ванредну сједницу на којој је разматрао проблематику доношења закона о јединственом матичном броју на нивоу БиХ, потврдио је новинарима у Сарајеву високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Инцко је појаснио да је ПИК закључио да надлежне државне власти требају под хитно пронаћи рјешење за овај закон на државном нивоу.

То значи да високи представник неће сада искористити Бонска овлашћења и наметнути закон.

ПИК је сагласан да је демократско и уставно право сваког грађанина да на миран и достојанствен начин изражава незадовољство, ставове и мишљење.

-Неки политичари су рекли да то није добро за државу, али амбасадори ПИК-а имају супротно мишљење – додао је Инцко.

Други закључак ПИК-а истиче да сви требају респектовати парламент и државне институције.

-У Њемачкој нпр. има законом одређен простор око парламента гдје се не смије демонстрирати и ПИК сматра да би било добро да се таква опција размотри и примијени и БиХ – појаснио је Инцко.

Такође, додао је да је Дејтонски мировни споразум врло јасан у погледу мјеста одржавања сједница Парламентарне скупштине БиХ, те да те сједнице морају бити одржаване у Сарајеву.

-Главна порука данашње сједнице је да домаће власти имају одговорност за доношење закона о ЈМБ-у поготово сада када то људи масовно траже – закључио је Инцко.

Подсјетио је да су демонстранти у четвртак навече од њега тражили четири ствари те да им је он обећао да ће урадити двије: заказати ванредну сједницу ПИК-а, а што је и урадио, те да ће проблем ЈМБ-а бити рјешаван на државном нивоу.

-Од мене су тражили и да оснујем фонд за болесну дјецу. Рекао сам и тада да га не могу основати, али да ћу уплатити средства за болесну дјецу. Такође, тражили су и смањење плаћа посланицима и Савјету министара БиХ за 30 посто, али то није нешто о чему одлучујем већ парламент – закључио је Инцко.0 КОМЕНТАРА

  1. Ma naštimao on sebi proteste pa da dodje kao veliki oslobodioc i nametne rješenje. Sjajno bi to bilo za oživljavanje njegovog davno ugašenog političkog života u BiH ali izgleda da ga ni njegovi više ne smatraju ozbiljno.

  2. Ја бих подржао његову одлуку, ако би прије тога блокиро све плате парламентарцима до краја мандата, јер нису радили свој посао, а умјесто њих не бих волио да он то ради!

    Значи, не намећи рјешења, већ уведи казне по џеповима посланика!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *