Салех најавио одлазак из Јемена, војска убила 9 људи

Предсједник Јемена Али Абдулах Салех рекао је данас да ће отићи у Сједињене Америчке Државе и уступити мјесто свом насљеднику, неколико сати пошто је његова војска убила најмање деветоро демонстраната. Демонстранти су тражили да Салеху буде суђено због вишемjесечног насилног слома протеста чији су учесници захтјевали његову оставку. Салех је под притиском сусједних земаља, прошлог […]

недеља, децембар 25, 2011 / 11:15

Предсједник Јемена Али Абдулах Салех рекао је данас да ће отићи у Сједињене Америчке Државе и уступити мјесто свом насљеднику, неколико сати пошто је његова војска убила најмање деветоро демонстраната.

Демонстранти су тражили да Салеху буде суђено због вишемjесечног насилног слома протеста чији су учесници захтјевали његову оставку.

Салех је под притиском сусједних земаља, прошлог мјесеца пристао да напусти власт, али није рекао када ће отићи из земље, већ је поново покушао да одигра политичку улогу супротстављајући се новој власти, пренио је Ројтерс.

Политичка нестабилност претворила се у хаос, а у данашњим сукобима између безбједносних снага и демонстраната убијено је најмање деветоро људи, док је на десетине повријеђено.

Салехова војска и присталице испалиле су сузавац и користиле водене топове, у обрачуну са неколико хиљада људи који су узвикивали: „Без имунитета”, ушавши у пријестоницу током марша који је почео неколико дана раније у граду Таиз, 200 километара јужно од Сане.

Током демонстрација, према ријечима очевидаца,чули су се пуцњи из ватреног оружја.

Мохамед ал-Кубати, доктор у пољској болници која збрињава демонстранте током 11-мјесечних масовних протеста против Салеха, рекао је да је, поред деветоро погинулих, најмање 90 људи рањено из ватреног оружја, док је још око 150 задобило повреде од сузавца или водених топова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *