САД водећи свјетски произвођач и потрошача енергената

Међународна енергетска тржишта на прагу су великог преокрета с обзиром да је САД зацементирале статус највећег свјетског произвођача нафте и гаса а Кина му преотела позицију највећег потрошача нафте, оцијенила је Међународна агенција за енергију (ИЕА).

четвртак, новембар 16, 2017 / 09:36

У склопу годишњих прогноза за енергетско тржиште, објављених у уторак, у ИЕА-и процјењују да ће глобална потражња за енергијом у 2040. години бити 30 посто већа но што је данас, уз подршку веће потрошње у Индији.

Истовремено ће све значајнију улогу играти и енергија добивена из обновљивих извора, констатује даље ИЕА, чије главне нагласке преноси ББЦ.

У извјештају истичу да Сједињене Државе, које су се неког снажно ослањале на увоз, постају “неоспорни глобални лидер на подручју нафте и гаса”.

Процјењују тако да ће само САД до 2025. бити заслужан за четири петине укупног повећања глобалне понуде нафте, услијед повећане производње нафте из шкриљца.

То ће кочити раст цијена и помоћи њеној економији да негдје између 2025. и 2030. постану и нето извозници нафте. У сегменту плина ту су позицију већ освојили.

Такав успон САД-а “представља највећу промјену динамике на међународним тржиштима”, казао је извршни директор ИЕА Фатих Бирол.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *