САД: Трећина бракова почиње ашиковањем на интернету

Више од трећине бракова у САД почиње на интернету и ти парови су нешто срећнији и имају више шанси да остану заједно од парова који су се упознали на други начин, показала је нова студија америчких стручњака. Онлајн забављање претворило се у индустрију вриједну милионе долара и Интернет „можда мијења динамику и исход самог брака“, […]

среда, јун 5, 2013 / 09:52

Више од трећине бракова у САД почиње на интернету и ти парови су нешто срећнији и имају више шанси да остану заједно од парова који су се упознали на други начин, показала је нова студија америчких стручњака.

Онлајн забављање претворило се у индустрију вриједну милионе долара и Интернет „можда мијења динамику и исход самог брака“, наводи се у студији објављеној у листу „Просидингс од Нешнал академи оф сајенс“.

Студија је, како преноси АФП, заснована на истраживању спроведеном на 19.131 људи који су се вјенчали између 2005. и 2012.

„Пронашли смо доказе о драматичној промјени у начину упознавања супружника и улози интернета у томе“, наводи се у студији чији је вођа Џон Какиопо са Универзитета у Чикагу.

Особе које су супружнике упознали онлајн старости су између 30 и 49 година и имају плате више од оних који су супружнике упознали „офлајн“, наводи се у истраживању.
Од оних који се нису упознали на „нету“, готово 22 процента је супружника упознало захваљујући послу, 19 преко пријатеља, 11 одсто у школи, седам одсто уз посредовање породице, девет у бару или клубу и четири процента у цркви, наводи се у студији.

Проучавањем броја развода у периоду од 2005-2012 стручњаци су открили да се 5,95 одсто парова који су се упознали онлај растало у поређењу са 7,67 одсто парова који су се упознали на други начин, преносе агенције.

Разлика је статистички значајна чак и када се у њу укључе варијабиле попут године брака, пола, годишта, образовања, етничке припадности, кућног прихода, вјере и запослености.

Међу паровима који су током студије били у браку они који су се упознали онлајн задовољнији су браком – на табели задовољства имају скор од 5,64 док они који су се упознали „офлајн“ имају скор од 5,48.

Најзадовољнији међу онима који се нису упознали преко интернета су парови који су одрасли заједно или су се упознали у школи, на друштвеним окупљањима или цркви. Најмање срећни су они који су се упознали преко породице, посла, кафане или на састанку наслијепо.

Истраживање је наручио сајт „еХармонy.com“ преко кога се упознала четвртина онлајн брачних парова и Какиопо признаје да је „плаћени научни савјетник“ сајта али тврди да су у студији коришћени независни стручњаци и статистички подаци.
„Ти подаци указују да интернет мијења динамику и исход брака“, сматра он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *