САД: Тајмсу Пулицерова награда

ЊУЈОРК – Амерички дневник „Лос Анђелес тајмс“ освојио је Пулицерову награду за новинарски допринос јавном интересу, због низа чланака у којима је разоткрио како су политичари у радничком градићу Бел, у Калифорнији, себи исплаћивали огромне зараде. Лист је објавио да су локални званичници у градићу Бел са 37.000 становника повећавали порезе на имовину и друге […]

уторак, април 19, 2011 / 12:06

ЊУЈОРК – Амерички дневник „Лос Анђелес тајмс“ освојио је Пулицерову награду за новинарски допринос јавном интересу, због низа чланака у којима је разоткрио како су политичари у радничком градићу Бел, у Калифорнији, себи исплаћивали огромне зараде.

Лист је објавио да су локални званичници у градићу Бел са 37.000 становника повећавали порезе на имовину и друге таксе како би себи могли да исплаћују огромне зараде.

Послије објављивања тог текста, неки локални челници су отпуштени, а неки ухапшени.

Дневник "Њујорк тајмс" освојио је двије Пулицерове награде – у категорији за међународу репортажу, која је припала новинарима Клифорду Левију и Елени Бери, док је новинар Дејвид Лионхарт освојио награду за коментар.

Пулицерова награда за фотографију додијељена је "Тајмсу".

Жири је одлучио да ипак не додијели награде у категорији ударних вијести /Breaking news/ за 2010. годину, и поред великог броја извјештаја о земљотресу на Хаитију и истицању нафте у Мексички залив.

Прва Пулицерова награда за извјештавање на савезном нивоу додијељена је непрофитном издању ПроПублика, за писање њених репортера Џесија Ејзингер /Jesse Eisinger/ и Џејка Бернстина /Jake Bernstein/ о сумњивим обичајима на Вол стриту који су допринијели економској кризи.

"Вашингтон Пост", који је прошле године освојио четири награде, овај пут добио је само једно признање, које је додијељена фотографима Керол Гази, Ники Кан и Рики Кариоти за репортажу о Хаитију.

Ове године правила додјеле Пулицерове награде су нешто измијењена и обухватају сва расположива новинарска оруђа, укључујући видео, табеле и мултимедијалну презентацију.

Чланови жирија су посебно истакли допринос коришћења дигиталних медија у објашњењу сложене теме.

Пулицерова награда, престижно признање које се сваке године додјељује за најбоља остварења у новинарству, књижевности и музици, додијељене су јуче на церомонији на Универзитету Колумбија у Њујорку.

Први пут Пулицерова награда је додијељена 1917. године. Награда је названа по Џозефу Пулицеру, новинском магнату поријеклом из Мађарске. Од новца који је завјештао пред смрт, на њујоршком Универзитету Колумбија 1912. године основана је новинарска школа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *