САД шаљу још 1.400 војника у Авганистан

САД планирају да пошаљу додатних 1.400 маринаца у Авганистан како би ојачале своје снаге прије прољећне сезоне борби, пише „Вол Стрит Џурнал“. „Први припадници маринског батаљона би могли да стигну на терен већ средином јануара. Ове снаге ће, углавном, бити распоређене на југу, у близини Кандахара, гдjе су САД у последњих неколико мjесеци концентрисале своје […]

петак, јануар 7, 2011 / 18:48

САД планирају да пошаљу додатних 1.400 маринаца у Авганистан како би ојачале своје снаге прије прољећне сезоне борби, пише „Вол Стрит Џурнал“.

„Први припадници маринског батаљона би могли да стигну на терен већ средином јануара. Ове снаге ће, углавном, бити распоређене на југу, у близини Кандахара, гдjе су САД у последњих неколико мjесеци концентрисале своје војнике“, наводи лист, а преноси Ројтерс.

САД већ у Авганистану имају око 100.000 војника, а предсjедник Барак Обама је под притиском да покаже неке резултате прије него што почне обећаном повлачење војника ове године.

Он је прошлог мjесеца рекао да ће, уколико буде учињен напредак, испунити обећање из предизборне кампање да почне повлачење америчких војника до јула и потпуно препусти бригу о безбjедности земље авганистанским снагама до 2014.

Међутим, упркос интензивирању напора међународних снага, побуњеничке талибанске снаге су јаче него у било ком тренутку од када је талибански режим свргнут у инвазији коју су предводиле САД 2001.године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *