САД: Криза стиже преко баре?

Европска економска криза долази у САД, а Федерална резервна банка (ФРБ) за сљедећу годину предвиђа рецесију у Америци са вјероватноћом већом од 50 процената и ову прогнозу повезује са дужничким проблемима у Европи. Стручњаци ФРБ плаше се да ће европска криза потопити и америчку економију, која још није стигла да се опорави од сопствених финансијских […]

петак, новембар 18, 2011 / 11:40

Европска економска криза долази у САД, а Федерална резервна банка (ФРБ) за сљедећу годину предвиђа рецесију у Америци са вјероватноћом већом од 50 процената и ову прогнозу повезује са дужничким проблемима у Европи.

Стручњаци ФРБ плаше се да ће европска криза потопити и америчку економију, која још није стигла да се опорави од сопствених финансијских потреса. Немир додатно појачава то што су нагло скочиле стопе средњорочних италијанских државних облигција.

Прије пар година Европљани су "проклињали" америчку расипност и спремали су се за одбрану од хипотекарне кризе која је долазила преко океана. Данас је ситуација супротна.

У чланку "Европска криза долази код нас", објављеном на сајту "ИноСМИ.ру", аутор, позивајући се на амерички "Дејли бест" (The Daily Best), назадовање економије и ниво незапослености у Европи пореди са Великом депресијом која је "оковала" САД двдесетих и тирдесетих година прошлог вијека.

Међутим, не сумњајући у међусобну повезаност свјетских финансијских система, аналитичари нису склони да преувеличавају дубину утицаја кризе еврозоне на америчку економију. Неки од њих сматрају да је криза у САД индукована унутршњним финснасијским проблемима.

Потпредсједник Општеруске организације "Пословна Русија" Антон Данилов-Даниљан наводи да је утицај европске кризе на Америку очигледан уколико се заиста буде даље развијао.

Међутим, ни тамо ни из далека није све тако једноставно: остаје само битан буџетски дефицит и негативан салдо платног биланса. Ова два стратешка момента у САД нису никуд нестала и Европа с тим нема никакве везе – сматра он.

Данилов-Даниљан наводи да чак ни америчке "токсичне" хартије од вриједности до данас нису заправо повучене из оптицаја и САД имају шансе да падну у рецесију искључиво због унутрашњих разлога, без икаквог учешћа Европе.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *