САД: Кривична пријава против Сноудена

Америчко Министарство правосуђа поднијело је кривичну пријаву против одбјеглог бившег службеника Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едварда Сноудена, који је у јавност изнио детаље о тајним програмима за праћење корисника интернета и прислушкивања телекомуникација. У оптужбе изнесене против Сноудена спадају шпијунажа и крађа државног власништва. Кривична пријава поднесена је Савезном суду у Вирџинији уз налог за […]

субота, јун 22, 2013 / 08:21

Америчко Министарство правосуђа поднијело је кривичну пријаву против одбјеглог бившег службеника Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едварда Сноудена, који је у јавност изнио детаље о тајним програмима за праћење корисника интернета и прислушкивања телекомуникација.

У оптужбе изнесене против Сноудена спадају шпијунажа и крађа државног власништва. Кривична пријава поднесена је Савезном суду у Вирџинији уз налог за Сноуденово хапшење.

Сноуден је побјегао у мају у Хонг Конг непосредно након што је британском дневнику "Гардијан" и америчком "Вашингтон посту" изнио детаље о тајном програму за надзор телекомуникација и података са интернета под називом "Призма".

САД припремају и захтјев за Сноуденову екстрадицију из Хонг Конга.

За сваку од оптужби предвиђена је максимална затворска казна у трајању од десет година. Пријава је поднесена 14. јуна али је тек сада објављена у јавности.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *