САД: Кина има мање од деценије да измијени економију

Народна Република Кина има мање од деценију да изврши преглед своје економије и заштити дугорочни привредни раст који цвјета захваљујући јефтиној радној снази, упозорила је данас замјеница америчког министра финансија Лаел Брејнард. Брејнард је навела да власти у Пекингу хитно морају да подстакну технолошке иновације и заштиту права интелектуалне својине, пренијела је француска новинска агенција […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 09:08

Народна Република Кина има мање од деценију да изврши преглед своје економије и заштити дугорочни привредни раст који цвјета захваљујући јефтиној радној снази, упозорила је данас замјеница америчког министра финансија Лаел Брејнард.

Брејнард је навела да власти у Пекингу хитно морају да подстакну технолошке иновације и заштиту права интелектуалне својине, пренијела је француска новинска агенција АФП.

„Кина се приближава крају већег броја веома важних фактора њене снаге у пољу конкурентности”, оцијенила је Брејнард на конференцији за штампу у Вашингтону.

„Дуго радно вријеме, ниске плате, велики обим инвестиција. Кина неће моћи да настави да остварује раст на основу ових фактора”, додала је она.

Недостатак заштите права интелектуалне својине, навела је Брејнард, кочи раст заснован на технолошким иновацијама.

„Они се све више суочавају са оним са чиме су се суочиле многе земље: замка средњих прихода… Нема више јефтиног рада”, напоменула је Брејнард.

Званичница Сједињених Америчких Држава је навела да чланство у елитној групи 20 најразвијенијих земаља свијета, чији је члан и НР Кина, значи да земља „мора да се придржава високих стандарда међународног пословања”.

„Када иностране фирме доносе технологију у Кину, оне не доносе своју врхунску технологију, јер немају повјерења у то окружење”, оцијенила је Брејнард.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *