САД ирачанима враћају базу, али односе Садамов WC

Америчка војска напушта палате бившег ирачког предсједника Садама Хусеина у ратном штабу у Багдаду које ће вратити Ирачанима следећег мјесеца, међутим Садамов затворски WC одлази са Американцима. Челична комода и ојачана челична врата извађене су из ћелије у којој је Садам провео последње двије године живота пред погубљење 2006. и биће изложени у музеју војне […]

уторак, новембар 8, 2011 / 12:22

Америчка војска напушта палате бившег ирачког предсједника Садама Хусеина у ратном штабу у Багдаду које ће вратити Ирачанима следећег мјесеца, међутим Садамов затворски WC одлази са Американцима.

Челична комода и ојачана челична врата извађене су из ћелије у којој је Садам провео последње двије године живота пред погубљење 2006. и биће изложени у музеју војне полиције у САД.

„Не носимо ништа што је припадало Ирачанима. Носимо само оно што смо ми донијели, што смо користили и када нам није више потребно враћамо кући”, каже потпуковник Џери Брукс, амерички војни историчар.

Вила у којој су амерички војници изградили максимално чувани затвор за Садама налази се у оквиру америчког комплекса у близини багдадског аеродрома, познатог као база „Виктори”, која ће бити предата ирачкој влади у децембру јер се америчка војска потпуно повлачи из Ирака до краја године.

Окружена зидом дугим 42 километара и бодљикавом жицом, у бази „Виктори”, највећој од 505 америчких база у Ираку, било је стационирано 40.000 војника и 25.000 запослених. Сада је тамо остало само 4.000 војника.

Од максималног броја од близу 170.000 војника, колико их је у једном тренутку било у Ираку, САД их сада има 31.000 у 12 база.

Палате у којима се налазила америчка ратна команда, изграђене по угледу на француски Версај, су испражњене, а амерички ресторани „Бургер Кинг” и слични, који су опслуживали америчке војнике, су затворени.

Амерички званичници кажу да за собом остављају у бази „Виктори” опрему у вриједности од око 100 милиона долара.

Вила у којој је био затворен Садам зове се једноставно „Зграда 114”. Струје нема, а соба за испитивање се налази одмах до Садамове ћелије.

Садам је ту био затворен од 2004. до 2006, а његов рођак Хасан ал-Маџид од 2004. до 2008. године, пише Ројтерс.

Ћелија није имала прозор, а на вратима пише „Врата бр.13”. Све је на свом мјесту само више нема Садамовог WC -а који је у августу ове године однијет у САД где ће бити изложен у Музеју војне полиције у Форт Леонард Вуду, у америчкој држави Мисури. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *