САД и Кина се спремају на трговински рат око соларне енергије

Сједињене Америчке Државе и Кина припремају се за трговински рат око соларне енергије, пише Њујорк тајмс. Тај лист наводи да је америчко министарство трговине отворило истрагу коју су затражили амерички произвођачи који оптужују Кинезе за “дампинг” соларних плоча у САД-у, односно за продају тог производа који захваљујући милијардама долара владиних подстицаја продају по цијени нижој […]

уторак, новембар 29, 2011 / 12:02

Сједињене Америчке Државе и Кина припремају се за трговински рат око соларне енергије, пише Њујорк тајмс.

Тај лист наводи да је америчко министарство трговине отворило истрагу коју су затражили амерички произвођачи који оптужују Кинезе за “дампинг” соларних плоча у САД-у, односно за продају тог производа који захваљујући милијардама долара владиних подстицаја продају по цијени нижој од трошка производње и дистрибуције.

Кинеска трговинска групација одмах је оптужила Бијелу кућу да је комерцијалну притужбу претворила у “политичку фарсу, која је врло вјероватно тек представа за јавност коју је Обамина администрација приредила због надолазећих избора”.

У Вашингтону соларна енергија представља политички спорну тему, дјелимично због чињенице да је љетос банкротирала компанија која је производила соларне плоче Солиндра, а која је прије тога добила преко 500 милиона долара савезних кредита.

Употреба соларне енергије у САД-у убрзано расте, али кинески произвођачи соларних панела развијају се још брже па су у посљедњих пет година успјели да удвоструче свој удио на америчком тржишту.

Због чињенице да обухвата сложена питања попут производне политике, отварања нових радних мјеста и климатских промјена, расправа о соларним плочама могла би се претворити у политички најжешћи трговински случај у посљедње вријеме.

Соларна енергија доприноси америчкој електричној енергији са само једном десетином од једног процента, али количина нове соларне потрошње у ватима која се у земљи инсталирала од 2008. године расте по годишњој стопи од преко 70 посто.

Произвођачи који су затражили истрагу захтијевају да се на кинеске соларне плоче наметне царинска стопа од преко сто посто.

Какве год мјере америчка влада одлучи да предузме, оне ће можда доћи прекасно за спас америчке индустрије соларних плоча. Кина, чија је влада велики поборник компанија које се баве зеленом енергијом, већ учествује у свјетској производњи соларних панела са преко три петине, што јој даје велику предност у глобалним размјерама.

Кина извози 95 посто произведених панела, а то јој је помогло да нагло спусти велепродајне цијене соларних плоча са 3,30 долара по вату капацитета 2008. године на само један или 1,2 долара.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *