САД: Естонци и Рус оптужени за ширење штетног програма

Америчке власти оптужиле су седам људи због ширења штетног програма помоћу којег су упали у системе неколико милиона рачунара широм свијета. Шест оптужених су Естонци, који су ухапшени, док је седми, руски држављанин, још на слободи. Они су наводно послали програм на четири милиона рачунара у стотину земаља помоћу којег су кориснике усмјеравали на рекламе […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 09:33

Америчке власти оптужиле су седам људи због ширења штетног програма помоћу којег су упали у системе неколико милиона рачунара широм свијета.

Шест оптужених су Естонци, који су ухапшени, док је седми, руски држављанин, још на слободи.

Они су наводно послали програм на четири милиона рачунара у стотину земаља помоћу којег су кориснике усмјеравали на рекламе на интернету.

Оптужени су наводно примили око 14 милиона долара од рекламних компанија за отварање рекламних интернет страница.

Око 500 000 компјутера који су били на мети овог програма налази се у САД. Од овог броја рачунара 130 је у Агенцији за свемирска истраживања (НАСА), која је прва и открила штетни програм.

Амерички тужилац из државе Њујорк рекао је да је ово први случај те врсте јер су осумњичени успоставили сопствене сервере како би преусмјеравали проток на интернету на странице за чије су отварање добијали приходе.

Корисници интернета, који су покушавали да отворе странице попут "Амазона", "Нетфликса" и "ЕСПН" преусмјеравани су на рекламне странице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *