САД: 90 погинуло у налету торнада

Више од 90 особа је погинуло, међу којима је двадесеторо дјеце једне школе, у налету торнада који је јуче касно поподне погодио предграђе Оклахома Ситија. Како је медицински званичник рано јутрос рекао Си-ен-ену око 120 особа је примљено у болнице гдје им је указана помоћ. Амерички канали са вијестима, који су од синоћ прекинули редован […]

уторак, мај 21, 2013 / 08:19

Више од 90 особа је погинуло, међу којима је двадесеторо дјеце једне школе, у налету торнада који је јуче касно поподне погодио предграђе Оклахома Ситија.

Како је медицински званичник рано јутрос рекао Си-ен-ену око 120 особа је примљено у болнице гдје им је указана помоћ.

Амерички канали са вијестима, који су од синоћ прекинули редован програм и уживо преносе слику из Оклахоме, јављају да се страхује да ће жртава бити много више, када се буду претражиле рушевине у овом мјесту.

Двије основне школе, Плаза Тауерс и Брајарвуд, сравњене су са земљом, а спасиоци су и током ноћи покушавали да дођу до преживелих.

На снимцима које приказују телевизије у САД виде се у потпуности уништене куће, преврнути аутомобили и покидано дрвеће у Мору. Торнадо чији су удари вјетра ишли до чак 400 километара на час, и који је имао ширину од три километара у пречнику, није оставио скоро ништа нетакнуто у овом мјесту.

Ситуацију је додатно отежало то што се торнадо задржао на земљи више од 40 минута, што је незапамћено за ову врсту олује. На Фуџита скали, која означава јачину торнада, јучерашњи се налази на броју четири од могућих пет по разорности.

"Наше молитве су са вама, и радимо што брже можемо да претражимо рушевине", рекла је у обраћању преко телевизије гувернерка Оклахоме Мери Фелин. Њој се синоћ телефоном јавио предсједник САД Барак Обама, обећавши пуну помоћ и сарадњу федералних власти на санацији штете.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *