Са културом стратешки

Културни форум у БиХ објавио је примједбе и приједлоге за допуну Акционог програма за спровођење Стратегије културне политике БиХ који су припремили Министарство цивилних послова БиХ и министарства културе Републике Српске и Федерације БиХ. Културни форум у БиХ одржао је поводом приједлога Акционог програма од 23. априла до 31. маја јавну расправу на којој је […]

уторак, мај 31, 2011 / 21:03

Културни форум у БиХ објавио је примједбе и приједлоге за допуну Акционог програма за спровођење Стратегије културне политике БиХ који су припремили Министарство цивилних послова БиХ и министарства културе Републике Српске и Федерације БиХ.

Културни форум у БиХ одржао је поводом приједлога Акционог програма од 23. априла до 31. маја јавну расправу на којој је констатовао да овај програм треба сасвим прецизно да изрази интересе и улогу институција, организација и умјетника у складу са усвојеном Стратегијом културне политике БиХ.

Наведени индикатори о културној политици као и временски оквир и носиоци остваривања циљева Стратегије културне политике БиХ наведени у Акционом плану показују да је потребно темељно размотрити разлоге за одсуство организација и институција културе, науке и образовања из цјелокупног програма посебно када је ријеч о подршци реализацији Акционог плана, саопштено је из Културног форума.

Истовремено кључна примједба је да би требало преиспитати временски оквир за реализацију пројеката у свјетлу чињенице да се БиХ налази не само пред обавезом реализације Акционог плана у периоду 2011 – 2014. године него и обавезом да се у контексту евроинтеграција припреми одговарајући приступ програму 2007- 2013. и у програму Европске уније /ЕУ/ 2013 – 2020. године.

У саопштењу се наводи да је то неопходно како би се осигурало ефикасно увођење европских стандарда у области културе и умјетности.

У постојећем приједлогу Акционог програма потребно је издвојити оне приоритете који су прецизно дефинисани у Стратегији културне политике БиХ, као што су законодавна област и одговорност парламената за поштивање постојећих и доношење нових закона који се односе на различите области стваралаштва у култури и умјетности као и на институције као што су Земаљски музеј БиХ и друге, на начин како је то предвиђено текстом Стратегије усвојене 2008.године, наводи се у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *