Са 17 година пронашла средство за убијање рака!

За овај пројекат млада Ангела Жанг успјела је да развије нано честице које се могу унијети у организам и које уништавају ћелије рака. Она је за свој проналазак добила прву награду и 100 хиљада долара у такмичењу компаније Сименс. Њен рад се назива "Дизајн навођеног фототермалног контролисаног мултифункционалног наносистема за третман матичних ћелија рака". Ангела […]

недеља, децембар 11, 2011 / 18:17

За овај пројекат млада Ангела Жанг успјела је да развије нано честице које се могу унијети у организам и које уништавају ћелије рака.

Она је за свој проналазак добила прву награду и 100 хиљада долара у такмичењу компаније Сименс.

Њен рад се назива "Дизајн навођеног фототермалног контролисаног мултифункционалног наносистема за третман матичних ћелија рака".

Ангела је успјела да произведе нано честицу која се може испоручити дирекно на тумор уз помоћ лијека салномицин. Када су "достављене" тамо, оне убијају матичне ћелије рака.

Ипак, она је отишла корак даље и у ове нано честице убацила златне и гвожђане елементе које омогућавају лакши и неинвазивни преглед тумора уз помоћ ЦТ скенера и фотоакустике.

Каже да се на овај пројекат одлучила када је видјела колика је стопа смртности код болесника који примају разне третмане од рака. Матичне ћелије рака су отпорне на многе различите форме лијечење, па је она тако одлучила да се фокусирана на решавање овог проблема.

Осим тога што је само откриће фантастично, оно потпада у категорију "вјеровали или не" када се сазна да Ангела има само 17 година. Она је провела преко 1.000 сати током 2009. године у лабораторији развијајући ове честице. Главна жеља јој је да једног дана постаје професор истраживач.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *