С. Арабија: Жене заводљивог погледа покриваће очи

Жене у Саудијској Арабији ће, уколико имају привлачне и заводљиве очи, морати да их покривају у јавности, пише британски „Дејли мејл“. Приједлог новог закона којим ће то питање бити регулисано саставио је Комитет за заштиту врлина и превенцију порока, а портпарол Комитета шеик Матлаб ал Набет каже да је приједлог закона већ послат на усвајање. […]

недеља, новембар 20, 2011 / 10:40

Жене у Саудијској Арабији ће, уколико имају привлачне и заводљиве очи, морати да их покривају у јавности, пише британски „Дејли мејл“.

Приједлог новог закона којим ће то питање бити регулисано саставио је Комитет за заштиту врлина и превенцију порока, а портпарол Комитета шеик Матлаб ал Набет каже да је приједлог закона већ послат на усвајање.

Одлука је донијета након инцидента послије којег је један од чланова Комитета завршио у болници. Наиме, тај члан Комитета наредио је једној Саудијки да покрије очи, послије чега га је претукао њен муж.

Међутим, Комитет још није одредио дефиницију заводљивих очију.

Комитет, у јавности познат као религијска полиција или Мутавен, неколико пута је од стране организација за заштиту људских права оптуживан за кршење људских права.

Основан је 1940. године са циљем да контролише спровођење већ донијетих исламских закона, али и доноси нове у зависности од потребе.

Најрадикалнију одлуку то државно тијело донијело је 2002. године када је 14 ученица погинуло у пожару у једној школи у Меки, због забране Комитета да изађу из зграде, јер нису биле одговарајуће покривене.

Жене у Саудијској Арабији законски се третирају као малољетници без права да самостално одлучују и морају да буду у друштву мушког "старатеља", чија је сагласност неопходна за све одлуке.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *