Руски мировњаци у Придњестровљу редовно и за изборе

Руски мировњаци обављаће своје редовне дужности током предсједничких избора у отцијепљеном молдавском региону Придњестровље, рекао је пуковник Анатолиј Зверев. "Нису предузете додатне мјере безбједности пред изборе. Ситуација је стабилна и под контролом", рекао је Зверев, преноси Итар Тас. Он је додао да је проведена јединствена мировна операција. "За посљедњих 19 година није било насиља, нико […]

недеља, децембар 11, 2011 / 08:18

Руски мировњаци обављаће своје редовне дужности током предсједничких избора у отцијепљеном молдавском региону Придњестровље, рекао је пуковник Анатолиј Зверев.

"Нису предузете додатне мјере безбједности пред изборе. Ситуација је стабилна и под контролом", рекао је Зверев, преноси Итар Тас.

Он је додао да је проведена јединствена мировна операција. "За посљедњих 19 година није било насиља, нико није убијен. Ми смо успјели да створимо услове за политичаре да регулишу ситуацију мирним и политичким средствима", рекао је Зверев.

Мир и стабилност у региону чувају заједничке мировне снаге укључујући контингенте Русије, Молдавије, Придњестровља и групу војних посматрача из Украјине.

Мировњаци су овдје распоређени убрзо након оружаног сукоба у региону Придњестровља 1992. године.

Руски контингент је првобитно имао 2.400 војника, међутим 1997. смањен је на два батаљона, а 1998. године у складу са споразумима из Одесе Русија је једнострано смањима број мировњака на 500.

У Придњестровљу се сутра одржавају предсједнички избори гдје се актуелни предсједник Игор Смирнов кандидује за пети мандат противно вољи Русију, која га види као препреку за дугорочно рјешење.

Појас земље на истоку Молдавије Придњестровље ван је контроле државне владе од кратког рата након распада СССР-а 1992. године због бојазни да би се Молдавија могла придружити сусједној Румунији.

Смирнов је играо на карту незадовољства око 550.000 већином руске популације и прогласио независност са дугорочним циљем придружења Русији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *