Руски гас јефтинији за Србију

Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић изјавио је данас да је усаглашен дугорочан уговор са Русијом о набавци јефтинијег гаса за Србију, који би важио 10 година. Он међутим није желио да каже за колико ће бити нижа цијена гаса који Србија набавља из Русије, пошто преговори о томе још трају. Tо значи да ће Србија […]

среда, децембар 21, 2011 / 17:32

Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић изјавио је данас да је усаглашен дугорочан уговор са Русијом о набавци јефтинијег гаса за Србију, који би важио 10 година.

Он међутим није желио да каже за колико ће бити нижа цијена гаса који Србија набавља из Русије, пошто преговори о томе још трају.

Tо значи да ће Србија као држава смањити трошкове увоза гаса, "а да ли ће се то и на који начин одразити на цену гаса коју плаћају грађани, зависиће од кретања цена гаса на тржишту" која је сада око 525 долара за 1.000 кубика, рекао је Бајатовић новинарима у Панчеву и подсјетио да цијена гаса зависи од кретања цијена нафте на свјетском тржишту.

"Уколико цена наФте буде падала, а то није реално очекивати у току следеће године, тек онда би могли да разматрамо појефтинејње гаса," рекао је Бајатовић и додао да потрошачи и сада плаћају око 20 одсто нижу цијену гаса у односу на реалну цијену.

Договорено је да се, у оквиру дугорочног уговора који ће важити од 2012. године, Србији испоручује пет милијарди метара кубних гаса годишње, рекао је Бајатовић и подсјетио да Србија сада узвози око двије милијарде кубика гаса годишње.

Он је казао да ће нови уговор бити флексибилнији од садашњег, да ће Србија имати обавезу да повлачи 85 одсто а не 100 одсто договорених количина гаса и да ни убудуће неће плаћати пенале на неповучене количине тог енергента.

Уговор ће важити 10 година уз могућност да сваке двије године поново буде разматран његов комерцијални аспект, истакао је Бајатовић.

Дугорочан споразум између Србије и Русије који треба да буде ратификован у Скупштини Србије је основа за закључење комерцијалног уговора о испорукама гаса за Србију, казао је Бајатовић и додао да ће за први квартал 2012. године бити анексиран садашњи уговор о испорукама гаса док нови међудржавни споразум између Србије и Русије не буде усвојен у скупштини.

Са постојећим потрошачима и потребама индустрије у Србији није могуће искористити свих пет милијарди кубика гаса, али зато планирамо низ разговора са руским партнерима о улагању руског приватног капитала у хемијско-процесну индустрију у Србији и изградњу гасних централа у партнерству Србијагаса и Гаспрома, најавио је Бајатовић.

Он је указао да су реално могуће руске инвестиције у енергетику Србије од око пет милијарди евра у наредних три до пет година, истакавши да би те инвестиције укључиле и изградњу гасних електрана и гасовода "Јужни ток" кроз Србију.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *