Руска влада забранила извоз бензина

Руска влада забранила је извоз бензина како би стабилизовала недостатак тог енергента на тржишту, саопштио је данас замjеник министра енергетике Сергеј Кудрјашов. Претходно је из Владе било саопштено да ће бити забрањен извоз свих нафтних прозвода, али је потом прецизирано да се ограничење односи само на бензин. У низу руских региона појавио се недостатак бензина, […]

четвртак, април 28, 2011 / 17:25

Руска влада забранила је извоз бензина како би стабилизовала недостатак тог енергента на тржишту, саопштио је данас замjеник министра енергетике Сергеј Кудрјашов.

Претходно је из Владе било саопштено да ће бити забрањен извоз свих нафтних прозвода, али је потом прецизирано да се ограничење односи само на бензин.

У низу руских региона појавио се недостатак бензина, а Кудрјашов је то објаснио неспремношћу независних трговаца да на берзи раде са новим електронским терминалом.

„Обучавање трговаца да користе нову технологију рада на нафтној берзи, као и повећање резерви нафте на складиштима”, он је навео као рjешење тог проблема на тржишту.

Кудрјашов је рекао да се очекује да ће обустављањем извоза бити ријешен проблем дефицита бензина већ у мају, додајући да је Влада о томе већ постигла договор на савјетовању са нафтним компанијама.

Према његовим ријечима, за четири мјесеца ове године Русија је извезла око миллион тона нафтних производа, а током просле године око три милиона тона.

„Министарство енергетике очекује да ће цијене бензина у Русији порасти за пет одсто”, рекао је он.

Предсједник Лукоила Вагит Аекперов јуче је изјавио да цијене бензина могу да порасту између пет и седам одсто, објашњавајући да чак и то повећање неће покрити трошкове компанија.

Државно тужилаштво је саопштило да је дошло до „завјере” на тржишту нафтних прозивода, односно да неки прозивођачи намјерно изазивају несташице како би повећали цијене и почели са Федералном антимонополском комисијом одговарајуће провјере. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *