Русија захладнила са Катаром због пребијеног амбасадора

Русија је данас саопштила да је смањила ниво дипломатских односа са Катаром и повлачи свог амбасадора након што су га претукли царински званичници на аеродрому у Дохи прошлог мјесеца. Русија је тражила извињење од владе Катара због напада на тројицу руских дипломата. Амбасадора Русије у Катару Владимира Титоренка и још двојицу дипломата напали безбедносни службеници […]

уторак, децембар 6, 2011 / 08:21

Русија је данас саопштила да је смањила ниво дипломатских односа са Катаром и повлачи свог амбасадора након што су га претукли царински званичници на аеродрому у Дохи прошлог мјесеца.

Русија је тражила извињење од владе Катара због напада на тројицу руских дипломата. Амбасадора Русије у Катару Владимира Титоренка и још двојицу дипломата напали безбедносни службеници на аеродрому у катарској престоници Дохи.

У саопштењу се наводи да су ти службеници хтели насилно да отму торбицу из дипломатског пртљага који је носио руски амбасадор, као и да је Титоренко после инцидента примљен у локалну болницу.

Према руском Министартсву Титоренко је испребијан 29. новембра када је прошао царинску контролу по повратку у Катар са пословног пута у Јордан.

Министарство је упутило жалбу Катару 30. новембра у коме захтијева извињење, али до сада није дошао одговор. 

Руско министарство наводи да ће тај инцидент на аеродрому у катарској престоници имати „најнегативније могуће последице” по односе Москве и Дохе, не прецизирајући у ком смислу.

Катар је саопштио прошлог мјесеца да преговара о удјелу у пројекту арктичког течног природног гаса /ЛНГ/, који је развила руска компанија "Новатек".

Пројекат, који ће обухватити руско сјеверно полуострво Јамал, предвиђа истраживање поља са нализиштима гаса Јужни Тамби на Арктику.

Очекује се производња око пет милиона тона течног природног гаса годишње са овог поља након почетка рада 2016, са предвиђа се да ће 2018. године достићи 15 милиона тона годишњеОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *