Русија: Врховни муфтија тражи измјену грба

МОСКВА – Врховни муфтија Централне духовне управе муслимана Русије Талгат Таџудин предлаже да се руски државни грб промијени тако што би се један од крстова на крунама двоглавог орла замијени исламским симболом – полумјесецом, што је у руској јавности, чак и међу муслиманима, оцијењено као опасна иницијатива. Таџудин тражи "само" да се "овјенча" једна глава […]

уторак, април 19, 2011 / 07:25

МОСКВА – Врховни муфтија Централне духовне управе муслимана Русије Талгат Таџудин предлаже да се руски државни грб промијени тако што би се један од крстова на крунама двоглавог орла замијени исламским симболом – полумјесецом, што је у руској јавности, чак и међу муслиманима, оцијењено као опасна иницијатива.

Таџудин тражи "само" да се "овјенча" једна глава орла полумјесецом, а на другој да остане крст, као и да и на оној круни која је на средини буду и крст и полумјесец, преноси "Глас Русије".

То ће, према мишљењу муфтије, "показати јединственост Русије, која је објединила Исток и Запад". Осим тога, како сматра муфтија, ове новотарије ће "помоћи дјеци да не изгубе патриотизам, јер ниједан непријатељ неће моћи да искористи религизони фактор да нашкоди јединству и цјеловитости земље".

Логика је помало чудна, оцјењује руски радио, посебно ако се узме у обзир то да је мултиконфесионална Русија проживјела са својим грбом много вијекова.

Московска патријаршија је саопштила да је руски грб "испробан временом" – историјски грб нису могли да истисну ни совјетски симболи, који се данас брзо заборављају.

Таџудинов приједлог није зачудио само православне. Приједлог да се на главу орла стави полумјесец изазвао је неразумијевање муфтијине сабраће по вјери. Шеф Извршног комитета Руске асоцијације исламске слоге Мухамедагали Хузин сматра да је то опасна иницијатива.

Он каже да у државном симболу нема пријетње по међурелигиозни мир, а потпиривање тог питања може да појача ксенофобију у друштву.

"Ако се изађе у сусрет жељи Таџудина, онда ће и јевреји и будисти пожељети да дају свој допринос усавршавању грба. То би довело до апсурда", сматра члан Комисије Друштвене коморе Русије за међунационалне односе и слободу савјести Александар Брод.

Он каже да му није јасно зашто муфтија одједном потеже ово питање. "Могуће је да жели да привуче пажњу на проблеме муслимана зато што, заиста, постоји пораст исламофобије и постоје проблеми са изградњом џамија. Али, та питања треба ријешити на други начин", наводи Брод.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *