Русија улази у трку са Гуглом

Русија жели да започне производњу новог оперативног система за таблет-рачунаре и „паметне телефоне“ и тиме уђе у надметање са системом Андроид свјетског гиганта Гугла, чија политика приватности допушта праћење активности корисника. Институт престижног руског Универзитета за нуклеарна истраживања (МИФИ) објавио је у да је развијен "оперативни систем за мобилне уређаје", већ сертификован на савезном нивоу […]

субота, септембар 1, 2012 / 20:00

Русија жели да започне производњу новог оперативног система за таблет-рачунаре и „паметне телефоне“ и тиме уђе у надметање са системом Андроид свјетског гиганта Гугла, чија политика приватности допушта праћење активности корисника.

Институт престижног руског Универзитета за нуклеарна истраживања (МИФИ) објавио је у да је развијен "оперативни систем за мобилне уређаје", већ сертификован на савезном нивоу Руске федерације.

Тај оперативни систем, назван Ромос (Руски мобилни оперативни систем), "осигурава корисницима повјерљивост података и трговинских трансакција, и штити од вируса", пише у саопштењу.

Може се инсталирати на низ дигиталних таблет-уређаја и мобилних телефона.

"Главни корисници су државне структуре", али могу да га купе и компаније, пише у саопштењу.

Прототип таблет-рачунара опремљеног тим оперативним системом је у четвртак представљен потпредсједнику Владе Руске федерације Дмитрију Рогозину на сајму у Берлину, јавили су руски медији.

"Оперативни систем има све могућности Андроида, осим функција које личне податке корисника шаљу у штаб Гугла", рекао је Рогозину Андреј Стариковски.

Амерички гигант је критикован због прикупљања превише информација о својим клијентима, које чува годинама.

Министарство одбране Русије сматра да коришћењем садашњих таблет-рачунара такве информације могу доспјети у руке америчке владе.

Стариковски каже да производња руских таблет-рачунара треба да почне ове године, а коштали би 15.000 рубаља, што је око 460 долара.

Војна верзија "отпорна на ударац и воду" биће повезана са руском навигационим системом ГЛОНАШ који се надмеће са америчким Џи-Пи-Ес-ом.

Таблет, углавном од делова из иностранства, састављаће се у фабрици Министарства одбране.

"За руске одбрамбену индустрију то је питање опстанка са становишта безбједности, одбране", прокоментарисала је Олга Ускова, предсједница фирме "Когнитивна технологија".

По Александру Коновалову, предсједнику Института за стратешке процјене, пројекат "има значење за војску, али нема будућност" на тржишту.

"Једна ствар је да се развије прототип, али је сасвим друга масовна производња, а ми немамо електронску индустрију", рекао је Коновалов.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *