Русија: Народ вјерује Путину

Јуче је истекло годину дана од почетка трећег мандата руског предсjедника Владимира Путина, а истраживања показују да већина грађана подржава оно што њихов предсjедник ради, јавља Танјуг.  Аналитичари се слажу да је Путин сада много вјештији у грађењу односа са политичким ривалима и генерално много сигурнији у себе. Истовремено, они напомињу да владајући дуо из […]

среда, мај 8, 2013 / 10:25

Јуче је истекло годину дана од почетка трећег мандата руског предсjедника Владимира Путина, а истраживања показују да већина грађана подржава оно што њихов предсjедник ради, јавља Танјуг.

 Аналитичари се слажу да је Путин сада много вјештији у грађењу односа са политичким ривалима и генерално много сигурнији у себе. Истовремено, они напомињу да владајући дуо из времена када је Дмитриј Медведев био предсједник више није што је некад био и да данас власт има прије свега Путин.

Најновија анкета јавног мњења показује да већина становника као и раније подржава Путина.

Више од 72 одсто испитаника Фонда за јавно мњење навело је позитивне или неутралне одговоре, док је само 16 одсто критиковало начин на који Путин обавља предсједничке дужности у овом мандату.

Педесет одсто испитаника наде у темељне промјене у друштву везује лично за Путина, 34 одсто сматра да предсједник није испунио очекивања од прије годину дана, док се 16 одсто није изјаснило.

Политиколог Николај Миронов сматра да резултати анкете указују да Путинова популарност има потенцијал за даљи раст, преноси Итар-Тас, позивајући се на локалне медије.

Грађани сматрају да је Путин заслужан за главна постигнућа у Русији, а као примјер наводе модернизацију политичког система и борбу против корупције, каже Миронов.

Политиколог Дмитриј Абзалов каже да је ниво повјерење у предсједника тако висок јер представља особу која има и потребан ауторитет и административне ресурсе за борбу против корупције.

Аналитичари сматрају и да је Путин извукао праве поуке из изазова с почетка његовог трећег мандата, када је дошло до јачања опозиционих покрета.

Једна од главних карактеристика Путинове прве године трећег предсједничког мандата јесте то да Русија више нема двојну владу. На челу државе је само једна особа која има моћ и де факто и де јуре – Владимир Путин.

Русија је раније имала дијархију, данас има хијерархију, каже замјеник директора Центра за политичку технологију Алексеј Макарин, а преноси Итар-Тас.

Политиколог Дмитриј Орлов садашњи систем описује као моноцентристички. Према његовим ријечима, Путин је поново једини центар из кога се доносе најважније одлуке, преноси руска агенција.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *