Русија: Још једна сонда на главе у јануару

Руска сонда „Фобос-Грант“, која се покварила након лансирања 9. новембра на Марс, пашће на Земљу идућег мјесеца, саопштила је руска агенција за истраживање свемира Роскосмос. Агенција је данас рекла да ће према прелиминарним процијенама сонда "Фобос-Грант", која се покварила 9. новембра, почети да пада ка Земљи између 6. и 19. јануара. Отровно гориво које је […]

петак, децембар 16, 2011 / 17:09

Руска сонда „Фобос-Грант“, која се покварила након лансирања 9. новембра на Марс, пашће на Земљу идућег мјесеца, саопштила је руска агенција за истраживање свемира Роскосмос.

Агенција је данас рекла да ће према прелиминарним процијенама сонда "Фобос-Грант", која се покварила 9. новембра, почети да пада ка Земљи између 6. и 19. јануара.

Отровно гориво које је у сонди, изгорјеће у атмосфери, али неколико десетина дијелова тог уређаја, укупне тежине до 200 килограма, пашће на површину Земље.

Један од уређаја сонде садржи малу количину радиоактивног "кобалта 57", али руска агенција каже да то не представља опасност.

Агенција наводи да се очекује се да би дијелови могли пасти на насељене области, али да се област гдје ће пасти дијелови сонде, може утврдити свега неколико дана пред пад.

Директор руске агенције за свемирска истраживања Владимир Поповкин рекао је након лансирања сонде да није успјела међупланетарна мисија, јер летјелица након лансирања није кренула одговарајућим курсом према Марсу.

Према његовим ријечима, по уласку у Земљину орбиту мотор се није укључио на сонди "Фобос-Грант" чиме су се појавиле сумње да ће мисија вратити узорке тла са Марсовог мјесеца Фобоса.

Сонда је лансирана из Бајконура на ракети "Зенит-ЕсБе" и то је требало да буде трогодишње путовање "Фобоса" ка Црвеној планети и назад.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *