Русија и Таџикистан се договорили о руској бази

Русија и Таџикистан су данас постигли договор о продужењу рока останка руске војне базе на територији те земље до 2042.године. Руски предсједник Владимир Путин, који борави у посјету Таџикистану, оцијенио је да ће боравак руске базе до 2042. одговарати стратешким интересима двије земље и осигурати безбједност у региону. „Биће обезбјеђена поуздана заштита наших заједничких стратешких […]

петак, октобар 5, 2012 / 17:15

Русија и Таџикистан су данас постигли договор о продужењу рока останка руске војне базе на територији те земље до 2042.године.

Руски предсједник Владимир Путин, који борави у посјету Таџикистану, оцијенио је да ће боравак руске базе до 2042. одговарати стратешким интересима двије земље и осигурати безбједност у региону.

„Биће обезбјеђена поуздана заштита наших заједничких стратешких интереса, јачање безбједности и стабилизација ситуације читавог централноазијског региона”, рекао је Путин после разговора са предсједником Таџикистана Емомали Рахмоном.

Продужење боравка базе је практично бесплатно, рекао је новинарима помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков.

Руска војна база у Таџикистану је највећа копнена база руских снага ван граница Русије у којој служи око 7.000 војника, а дислоцирана је у три гарнизона у градовима Душанбе, Курган-Тубе и Куљабе.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *