Русија ће на самиту Г8 предложити нове мјере безбједности

Русија ће на самиту Г8 предложити мјере за побољшање нуклеарне безбједности, рекао је данас предсједник Дмитри Медведев на дан кад се у свијету обиљежава годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобилу 1986. „Русија ће на самиту Г8 говорити о конкретним иницијативама и побољшањима мјера заштите у нуклеарним централама”, рекао је Медведев у тексту који је саопштио Кремљ. […]

уторак, април 26, 2011 / 11:21

Русија ће на самиту Г8 предложити мјере за побољшање нуклеарне безбједности, рекао је данас предсједник Дмитри Медведев на дан кад се у свијету обиљежава годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобилу 1986.

„Русија ће на самиту Г8 говорити о конкретним иницијативама и побољшањима мјера заштите у нуклеарним централама”, рекао је Медведев у тексту који је саопштио Кремљ.

Ове мјере имају за циљ „повећање одговорности земаља које користе атомску енергију”, рекао је Медведев.

Руски предсједник ће се данас са својим украјинским колегом Виктором Јануковичем, симболично састати на мјесту несреће да би разговарали о рјешењима за побољшање нуклеарне безбједности и помоћи онима који су санирали посљедице након несреће у Чернобилу.

На данашњи дан 26. априла 1986. ректор број четири централе у Чернобилу експлодирао је током сигурносне пробе, због грешке у руковању, због чега су ослобођени радиоактивни елементи са интензитетом еквивалентним 200 бомби бачених на Хирошиму, загађујући већи дио Европе.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *