Руси на улицама, Путин најавио промјене у влади

Руски премијер Владимир Путин одговорио је на изборни неуспијех и највеће протесте последњих година обећањем да ће следеће године извршити промјене у влади, док је његов представник за штампу упозорио опозицију да ће свако неодобрено окупљање бити спријечено, јавља Ројтерс. Путин је, под притиском јер је његова партија на овонедељним изборима освојила само танку већину […]

среда, децембар 7, 2011 / 08:14

Руски премијер Владимир Путин одговорио је на изборни неуспијех и највеће протесте последњих година обећањем да ће следеће године извршити промјене у влади, док је његов представник за штампу упозорио опозицију да ће свако неодобрено окупљање бити спријечено, јавља Ројтерс.

Путин је, под притиском јер је његова партија на овонедељним изборима освојила само танку већину у парламенту и суочен са незапамћеним уличним протестима, рекао да влада мора да учини више како би уважила захтеве људи за модернизацијом.

„Биће значајног уклањања особа из владе”, рекао је Путин члановима његове партије Јединствена Русија, јасно дајући до знања да ће најављене промјене бити обављене тек после предсједничких избора 4. марта.

Свједоци кажу да се око 5.000 људи јуче у Москви придружило протесту, оптужујући власти за изборну крађу и захтијевајући крај Путинове владавине.

Московска полиција саопштила је у уторак увече да је ухапсила више од 250 људи на Тријумфалном тргу у центру Москве, гдје је опозиција требало да одржи протест због наводног лажирања резултата парламентарних избора.

На истом тргу налазили су се припадници омладинских организација наклоњених Кремљу – Млада гарда, Наши и Стаљ, који су заузели већи дио трга. Они су носили плакате и узвикивали "Путин", "Медведев – Јединствена Русија" и фактички заједно са полицијом спречавали одржавање протеста.

Цијели трг су блокирале јаке полицијске снаге које ни на који начин нису ометале провладине организације. Ухапшено је више опозиционих лидера, међу којима Борис Њемцов, Едуард Лимонов, Сергеј Митрохин, као и више новинара. Медији наводе да је при хапшењу претучен новинар Комерсанта Александар Черњих.

Митрохин, који је био кандидат Јаблоко на парламентарним изборима, рекао је да је приведен због тога што је, како му је речено викао "Доле власт" .

Тријумфални трг напустиле су обе стране, као и дио полиције.

Полиција у Санкт Петербургу је саопштила да је такође, током, како наводи, недозвољених протеста ухапшено 200 особа.0 КОМЕНТАРА

  1. Јаблоко и Провое дело, домађи издајници и миљеници запада су остали далеееко испод цензуса а сад хоће преко улице да освоје власт која им по праву не припада, е па не може. Милицијо, само редом шибај!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *