РС: Свјетски дан борбе против дијебетеса

У Републици Српској је, према процјенама Института за јавно здравље, између 60 000 и 80 000 обољелих од дијабетеса – рекла је данас национални координатор пројекта „Дијабетес мелитус у Републици Српској“ Сњежана Поповић-Пејичић. У бањалучком парку "Петар Кочић" данас је, поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса, организовано бесплатно мјерење шећера у крви, крвног притиска, […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 19:14

У Републици Српској је, према процјенама Института за јавно здравље, између 60 000 и 80 000 обољелих од дијабетеса – рекла је данас национални координатор пројекта „Дијабетес мелитус у Републици Српској“ Сњежана Поповић-Пејичић.

У бањалучком парку "Петар Кочић" данас је, поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса, организовано бесплатно мјерење шећера у крви, крвног притиска, висине, тежине те одређивање обима струка, као ризикофактора за настанак шећерне болести и кардиоваскуларних обољења.

Поповић-Пејичић је рекла да се сваке године оваквим акцијама пронађе до 10 људи који нису знали да имају шећерну болест, а неки од њих су морали да буду и хоспитализовани јер су имали веоам високе вриједности шећера у крви.
Према њеним ријечима, у 90 одсто случајева јавља се дијебетес типа два, чија је превенција једноставна – физичка активност и правилан начин исхране.

"Пацијенти који имају дијабетес типа два имају високе вриједности шећера а готово да немају никакве симптоме. Зато је врло важно вршити провјере код оних који су у ризичној групи, а то су старији од 45 година, они који имају у породици неког ко је оболио од ове болести, гојазни, са повишеним притиском и масноћом у крви", навела је Поповић-Пејичић.

Она је истакла да здравствене установе у Српској, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите, посвећују пажњу превенцији и едукацији грађана о шећерној болести, а као новина ове године је уведена и електронска едукација.
Поповић-Пејичић је додала да у Српској пацијенти и становништво знају доста о шећерној болести.

Данашња акција под мотом "Знам, зато сам здрав", организована је, осим у Бањалуци, и у другим градовима Српске, а у сарадњи са регионалним домовима здравља и ресорним министарством.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *