РС: Нотари појефтинили

БАЊА ЛУКА – Министар правде Републике Српске Џерард Селман донио је подзаконске акте, међу којима и измјену Правилника о раду нотара у поступку састављања и издавања нотарских исправа којом се нотарске услуге у просјеку смањују за 10 одсто.  Новина се односи на то да нотар не може наплаћивати овјеру исправа које су му користиле код […]

четвртак, април 7, 2011 / 11:00

БАЊА ЛУКА – Министар правде Републике Српске Џерард Селман донио је подзаконске акте, међу којима и измјену Правилника о раду нотара у поступку састављања и издавања нотарских исправа којом се нотарске услуге у просјеку смањују за 10 одсто.

 Новина се односи на то да нотар не може наплаћивати овјеру исправа које су му користиле код сачињавања нотарске исправе, што су, због нејасноће сада важећег Правилника о раду нотара, многи нотари користили и на тај начин наплаћивали нотарске услуге за које се указује да нису потребне.

Овим подзаконским актима регулисано је да нотар, уз отправак оригинала нотарски обрађене исправе, не увезује све прилоге или се уопште прилози не увезују, чиме се такође смањују трошкови копирања, саопштено је из Министарства правде РС.

Нотар ће уз отправак увезати само оне прилоге који чине нотарски обрађену исправу подобном, а само уз изричит захтјев странке, нотар ће уз отправак увезати и прилоге које је странка доставила, али је обавезан констатовати у оригиналу да су сви прилози увезани уз отправак оригинала.

Измјенама и допунама Закона о нотарима, нотарској обради не подлијежу оснивачки акти јавних предузећа, чији су оснивачи Влада РС или локалне самоуправне заједнице, као и уговори о промету власништва или других стварних права, у којима се као странка појављује Влада или локална заједница.
Закон о привредним друштвима увео је обавезну нотарску обраду оснивачких аката привредних друштава, тако да се статут, као општи акт, не прилаже уз пријаву за регистрацију, а самим тим престала је и потреба за нотарском потврдом статута, као и присуство нотара на скупштинама привредних друштава приликом усвајања статута.

Примјера ради, цијена нотарских услуга за нотарску обраду оснивачког акта друштва са ограниченом одговорношћу са основним капиталом од 2.000 КМ, по до сада важећим прописима износила је од 800 КМ до 900 КМ, док примјеном важећег Закона о привредним друштвима, ова услуга износи око 500 КМ.

Због сложене економске ситуације, знатно је смањен број нотарски обрађених исправа (оснивачки акти привредних друштава, промет некретнина и других стварних права), што у многоме утиче и на смањени приход нотара.

Доношењем ових подзаконских аката, министар правде цијену нотарских услуга свео је у реалне оквире, водећи рачуна о економској ситуацији правних и физичких лица у Српској.

Правилником се, у складу са Законом о нотарима, регулишу питања која се односе на начин писања, означавања, увезивања и обиљежавања исправа које се састоје од више страница, затим издавање нотарских исправа, кориговања грешака, поступак замјене нотарских исправа, као и друга питања која су од значаја за састављање нотарских исправа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *