РС: Легитимације без српских обиљежја

БАЊА ЛУКА – Судијама и тужиоцима у Републици Српској недавно су први пут подијељене службене легитимације без икаквог обиљежја Српске, будући да је на тим документима видљива једино застава БиХ.  Декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић рекао је да такве легитимације под хитно морају бити повучене јер је ријеч о суптилном преносу надлежности. "Правосуђе […]

четвртак, април 7, 2011 / 10:35

БАЊА ЛУКА – Судијама и тужиоцима у Републици Српској недавно су први пут подијељене службене легитимације без икаквог обиљежја Српске, будући да је на тим документима видљива једино застава БиХ.

 Декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић рекао је да такве легитимације под хитно морају бити повучене јер је ријеч о суптилном преносу надлежности.

"Правосуђе је на нивоу РС, нема никакве логике да се на службеним легитимацијама свих судија и тужилаца по свим прависудниум институцијама у Српској налазе једино обиљежја БиХ. Без обзира што те легитимације издаје Високи судски и тужилачки савјет БиХ, то су правосудни кадрови под јурисдикцијом искључиво РС", рекао је Поповић.

Предсједник Уставног суда РС Мирко Зовко тврди да има једино имунитетску легитимацију Уставног суда РС на којој су искључиво обиљежја Српске.

Предсједник ВСТС-а Милорад Новковић рекао је да ова институција не издаје никакве легитимације, јер се то ради у Министарству правде РС.

Према ријечима савјетника министра правде РС Николе Ковачевића, службене легитимације технички креира ВСТС, на основу закона који је раније наметнуо високи представник, те да наметнути закон има недостатака.

"Радимо сада потпуно нови текст закона, којим би требало то уредити. У Закону о ВСТС регулисано је да облик одређује та институција. Сада је то тако, али постоје примједбе у вези са изгледом легитимације", рекао је КовачевићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *